Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Πανελλαδικού Συλλόγου Καταμετρητών Ομίλου ΔΕΗ (11/2/2017)

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΤΩΝ- ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΩΝ/ΔΕΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΟΣ ΓΕΝ.Ο.Π./ΔΕΗ-Κ.Η.Ε.

Αθήνα  12-02-2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση  του Πανελλαδικού Συλλόγου Καταμετρητών Ομίλου ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ), το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 12η μεσημβρινή στην αίθουσα της ΓΕΝ.Ο.Π./ΔΕΗ-Κ.Η.Ε. Στουρνάρη 73-75, όπου συζητήθηκαν τα θέματα της Ημερησίας Διάταξης.
Πριν την έναρξη των εργασιών της Γ.Σ. πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του σωματείου από τον Πρόεδρο Δημήτρη Καρέλη.
Στη συνεδρίαση εγκρίθηκαν ομόφωνα, ο απολογισμός πεπραγμένων του Δ.Σ. για το έτος 2016, με εισηγητή τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Δημήτρη Καρέλη, ο διοικητικός προγραμματισμός για το 2017, με εισηγητή τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Καλπούζο, ο οικονομικός απολογισμός για το 2016 και ο προϋπολογισμός για το 2017, με εισηγητή του Ταμία Σπύρο Σπυρόπουλο. Συζητήθηκαν επίσης τρέχοντα θέματα, όπως οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας, αλλά και στη δραστηριότητα της Καταμέτρησης στο ΔΕΔΔΗΕ και ζητήματα άλλων ειδικοτήτων, ενώ αποφασίστηκε η έμπρακτη στήριξη των νέων απεργιακών μέτρων της ΕΤΕ ΔΕΗ.
Ο πρώην πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου και μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Νίκος Χριστοδούλου ενημέρωσε το Σώμα για θέματα της Ομοσπονδίας, ενώ για ζητήματα του  Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών (ΕΚΑ) ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του συλλόγου Στάθης Κίτσης.
Την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού (ΣΕΠ) ΔΕΗ Γιάννης Μαρκουλής και ο δικηγόρος – εργατολόγος και Νομικός Σύμβουλος του σωματείου μας κ. Δημήτρης Περπατάρης, ο οποίος παρείχε λεπτομερή ενημέρωση για θέματα νομικών διεκδικήσεων του συλλόγου και των μελών του.
Η συμμετοχή των συναδέλφων κρίνεται ικανοποιητική, ενώ μετά την ολοκλήρωση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους.

Διοικητικός Απολογισμός 2016 

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Η δράση του Σωματείου μας την περασμένη χρονιά διεξήχθη υπό το κράτος της επταετούς, ωμής, ανάλγητης και ακραία αντιλαϊκής πολιτικής των διαρκών μνημονίων, σε βάρος ολόκληρου του ελληνικού λαού, που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει ποτέ η πατρίδας μας. Κυβέρνηση, ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, μαζί με ντόπια και ξένα συμφέροντα, συνεχίζουν ακάθεκτοι τις μειώσεις εισοδημάτων, τις νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, με την θέσπιση αυτόματου «κόφτη» και τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, τη φοροεπιδρομή, το ξεπούλημα εθνικού πλούτου, αλλά και την εκχώρηση των «κόκκινων δανείων», ταυτόχρονα με την ιδιωτική περιουσία, σε ξένα funds.
Την ίδια τύχη επεφύλασσαν το 2016 οι κυβερνώντες για την άλλοτε κραταιά επιχείρηση της Δ.Ε.Η., συνεπώς και τις θυγατρικές της ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ. Το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ πουλήθηκε στην κινεζική State Grid International Development Ltd, ως προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή, ενώ ο Όμιλος Δ.Ε.Η. πέρασε στην «Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας», το νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, με διάρκεια ζωής 99 ετών.
Οι ιδιώτες εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ευνοούνται σκανδαλωδώς από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, καθώς εκείνες οδηγούν στην πώληση ενέργειας από τη ΔΕΗ σε φθηνότερη τιμή από τη χονδρεμπορική αγορά και με κατώτατη τιμή που δεν αντανακλά το πλήρες κόστος της kwh, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Εικόνα διάλυσης και για τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς οι τεράστιες ελλείψεις σε τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, συνέπεια των μηδενικών προσλήψεων, η τρομακτική έλλειψη υλικών και τα προβλήματα των δικτύων ηλεκτροδότησης, η απουσία ουσιώδους προγραμματισμού και οργάνωσης, η απαξία νευραλγικών τομέων της εταιρίας, όπως η καταμέτρηση, αλλά και η γενικότερη τάση εργολαβοποίησης των πάντων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο μαρασμό και την απορύθμιση.
Εκρηκτικές διαστάσεις έλαβε κατά την περσινή χρονιά η μάστιγα των ρευματοκλοπών οι οποίες αυξήθηκαν κατά 26%, ενώ την τελευταία διετία εκτινάχθηκαν κατά 60%. Θύματα αυτής της κατάστασης, εκτεθειμένοι σε κρούσματα βίας υπήρξαν συνάδελφοι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ, στην προσπάθειά τους να πράξουν το καθήκον τους στο ακέραιο.
Τα ζητήματα του Δικτύου πραγματεύεται ο νέος Κώδικας Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος τίθεται σε ισχύ με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και ρυθμίζει συνολικά τις σχέσεις καταναλωτών και μικρών παραγωγών με το δίκτυο, τα εκατέρωθεν δικαιώματα και υποχρεώσεις, θέματα μετρήσεων, νέων συνδέσεων και κάλυψης του κόστους ανάπτυξης του δικτύου, ζητήματα που σχετίζονται με τη μέτρηση της κατανάλωσης και τις αποκοπές λόγω χρεών, καθώς και το πλαίσιο της γενικής έννοιας της ρευματοκλοπής, προσδιορίζοντας και τον τρόπο αντιμετώπισής της.
 Πρέπει πάντως να αναφέρουμε εδώ πως, οι εμφανιζόμενοι ως πανάκεια και αντίδοτο στις ρευματοκλοπές έξυπνοι μετρητές, δεν θα λύσουν ως δια μαγείας και από μόνοι τους το πρόβλημα.
Παρότι την χρονιά που μας πέρασε είχαμε να αντιπαλέψουμε ένα σύνολο δυσκολιών και εσωτερικών διεργασιών, καθώς το 2016 υπήρξε εκλογική χρονιά για το Σωματείο μας, αντεπεξήλθαμε στις προκλήσεις και θέσαμε τα θεμέλια για καινοτόμες και γόνιμες προοπτικές.
Στις αρχαιρεσίες της 28ης Ιανουαρίου 2016, για την τριετία 2016-19, για μια ακόμη φορά μέσα από ενιαίο, ακομμάτιστο ψηφοδέλτιο και κατά τρόπο άψογο, δημοκρατικό και αδιάβλητο, εξελέγη το νέο Δ.Σ. το οποίο συγκροτήθηκε σε Σώμα την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο και το Προεδρείο του Πανελλαδικού Συλλόγου των Καταμετρητών κατέβαλλε και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση των συμφερόντων όλων των μελών του, αλλά και της Κατηγορίας-Ειδικότητας των Καταμετρητών (ΔΟ2Β), την οποία εκπροσωπεί νόμιμα.
Στο πλαίσιο αυτό συνεχίστηκαν οι συναντήσεις με την διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ για πλήθος ζητημάτων που αφορούν τους εργαζόμενους στην εταιρία.
Εκτός των συχνότατων επαφών με την Κεντρική Διοίκηση, το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τις Περιοχές ΔΕΔΔΗΕ της Αττικής, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις του Προεδρείου στην περιφέρεια, όπως επίσκεψη στην Περιοχή Κορίνθου του ΔΕΔΔΗΕ, στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ στη Λάρισα, αλλά και πρόσφατα η περιοδεία στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στις Περιοχές του ΔΕΔΔΗΕ Πύργου Ηλείας και Πατρών, όπου το Προεδρείο με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δημήτρη Καρέλη, τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Καλπούζο και τον Ταμία Σπύρο Σπυρόπουλο, συναντήθηκε με τον Διευθυντή Περιφέρειας Πελοποννήσου – Ηπείρου του ΔΕΔΔΗΕ κ. Σπυρίδωνα Μυλωνά.
Ενημερωτική επίσκεψη πραγματοποίησε επίσης το Προεδρείο στο Κέντρο Δοκιμών Ερευνών & Προτύπων (ΚΔΕΠ/ΔΕΗ), στην Κάντζα Αττικής, όπου συναντήθηκε με το Διευθυντή του Κέντρου κ. Κωνσταντίνο Σταματάκη.
Ακόμη, κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Αντιπρόεδρο Θανάση Χατζηχαρίση και τον Αναπληρωτή Γραμματέα Θάνο Χαραμόγλου συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τον Διευθυντή Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης του ΔΕΔΔΗΕ κ. Αναστάσιο Μιζαμίδη.
Στις δράσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), συμμετείχαν εκ μέρους του Δ.Σ. ο Πρόεδρος και το μέλος του Δ.Σ. Στάθης Κίτσης, εκπρόσωπος του σωματείου στο ΕΚΑ. Συχνότατη επίσης ήταν και είναι η συνεργασία του Προεδρείου με τον Εργατολόγο κ. Δημήτρη Περπατάρη.
Το Προεδρείο συμμετείχε στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Μάχη της Ηλεκτρικής που πραγματοποιήθηκε στις 7/10, στον ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου, με τη συμμετοχή εργαζομένων διοικητικών και συνδικαλιστικών στελεχών του ομίλου ΔΕΗ και αντιστασιακών οργανώσεων.
Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Καταμετρητών Ομίλου ΔΕΗ συμμετείχε ενεργά και δυναμικά στα συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, αντιδρώντας στο «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας και στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.
Ακόμη, ο Σύλλογος Καταμετρητών στάθηκε, όχι μόνο με την ψυχή και την σκέψη, αλλά κυριολεκτικά δίπλα σε γυναίκες που πάλεψαν με τον καρκίνο, καθώς τα μέλη του Συλλόγου μας, ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Καλπούζος και η Σοφία Αθανασίου, μέλος του Δ.Σ., συμμετείχαν ενεργά στο 8ο Greece Race for the Cure (25/9), μαζί με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες, γυναίκες, άνδρες και παιδιά, στο Ζάππειο στην Αθήνα.
 Ένα ακόμη πάγιο αίτημα του Πανελλαδικού Συλλόγου των Καταμετρητών υλοποιήθηκε από τη Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς μετά από διαβούλευση του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Χρήστου Σπίγκου, με το Προεδρείο του Σωματείου, αποφασίστηκε και υλοποιείται η διενέργεια τακτικών ελέγχων από καταμετρητές-ελεγκτές, τακτικούς υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ, για την ορθότερη λειτουργία του συστήματος ελέγχου του συνόλου των μετρητικών διατάξεων, μετά την συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη εμπεριστατωμένων ελέγχων για την αντιμετώπιση παρεμβάσεων τρίτων στους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας (ρευματοκλοπών, παράνομων επανασυνδέσεων κλπ), αλλά και για τον επιβεβλημένο και απαιτούμενο έλεγχο των εργολαβιών καταμέτρησης.
Ο Σύλλογός μας έχει κατανοήσει βαθιά πως η εκπαίδευση αποτελεί το βασικότερο μέλημα μιας επιχείρησης, με ποθούμενο στόχο το θετικό αποτέλεσμα και για τον εκπαιδευόμενο και την ίδια την επιχείρηση. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία ο πρώτος, πιλοτικός κύκλος εκπαίδευσης καταμετρητών τακτικών υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ στις σχολές της Άνοιξης στην Αθήνα, με θέμα τη λήψη ενδείξεων μετρητών φωτοβολταϊκών συστημάτων (ΦΒ) από αυτοπαραγωγούς ενεργειακού συμψηφισμού (net metering).
Το Διοικητικό Συμβούλιο, μέσω του Προεδρείου του, έδωσε επίσης έμφαση στα καθημερινά προβλήματα των συναδέλφων. Με τις συνεχείς παρεμβάσεις μας στα ζητήματα αυτά πετύχαμε να διορθωθούν ακρότητες, ενώ καταγγείλαμε και αποτρέψαμε την προσπάθεια μελών της διοίκησης να προχωρήσουν σε εκπαίδευση των εργολάβων καταμέτρησης, αρχικά στη λήψη ενδείξεων μετρητών φωτοβολταϊκών συστημάτων net metering, με ανάλογη συνέχεια.
Ωσαύτως, συνεχίσαμε τις δικαστικές διεκδικήσεις και την επιδίωξη της εξωδικαστικής επίλυσης του ζητήματος του ανοίγματος των κλιμακίων συναδέλφων, αποφοίτων ΤΕΛ και Μέσων Τεχνικών Σχολών, μελετήσαμε και δρομολογήσαμε ζητήματα προσφυγών κατά των περικοπών μισθών και επιδομάτων, διευρύναμε ήδη τα Τοπικά Παραρτήματα, ενώ τελεσφόρησε και το θέμα της αλλαγής του καταστατικού του Σωματείου μας και δρομολογήθηκε η αναμόρφωση της «ΟΔΗΓΙΑΣ 81» της Καταμέτρησης.
Ωστόσο, ένα άκρως δυσάρεστο γεγονός στιγμάτισε το χρόνο που έφυγε: Ο φίλος και συνάδελφος τακτικός καταμετρητής Νίκος Φλώρος από τη Σπάρτη, ένα ακόμα θύμα του καθήκοντος, δεν είναι πια μαζί μας, καθώς έχασε τη μάχη για τη ζωή στις 12/10, μετά από σοβαρό τραυματισμό εν ώρα εργασίας καταμέτρησης, στα Κύθηρα.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος


Δημήτρης Β. Καρέλης


Πρόγραμμα δράσης 2017 
Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

    Στην προηγούμενη Γενική Τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Σωματείου μας και στο Πρόγραμμα Δράσης για το 2016, τέθηκαν στόχοι που επιδιώκουν την αναβάθμιση της δραστηριότητας της καταμέτρησης και του καταμετρητή, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των όλων των συναδέλφων, διοικητικών και τεχνικών και την εν γένει εύρυθμη λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ, μέσα σ’ ένα άκρως δυσοίωνο και θολό ενεργειακό τοπίο.
    Οι στόχοι αυτοί, αν και επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό, εξακολουθούν να είναι επίκαιροι και απαιτητοί, προς όφελος των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ, για τη θωράκιση των θέσεων εργασίας τους, τις αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και την αποφυγή νέων επώδυνων περικοπών, σε μισθούς και επιδόματα.

Για την χρονιά που ξεκίνησε, διεκδικούμε δυναμικά και άμεσα:

Γενικά:
·         Προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του ΔΕΔΔΗΕ.
·         Αξιώνουμε την εκπαίδευση-πιστοποίηση γνώσεων χρήσης Η/Υ, αλλά και σε θέματα δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, των συναδέλφων διοικητικοοικονομικών (ΔΟ2Α).
·         Απαιτούμε την χορήγηση ολόκληρου του επιδόματος τροφείου στο ΔΕΔΔΗΕ.
·         Προετοιμαζόμαστε για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, κατά το επόμενο έτος.

Κλαδικά:
·         Προσλήψεις καταμετρητών και μετάταξη όσων συναδέλφων επιθυμούν στην ειδικότητα.
·         Συνέχιση και διεύρυνση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων του ΔΕΔΔΗΕ, με έμφαση στους νέους μετρητές, την εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες και τις ρευματοκλοπές.
·         Αναμόρφωση της «Οδηγίας 81» Καταμέτρησης, μέσω της Διεύθυνσης Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ, κατόπιν της έκδοσης του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, από τη ΡΑΕ.
·         Συνεχίζουμε τις ενέργειες για την πιστοποίηση του επαγγέλματος του Καταμετρητή, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
·         Διεκδικούμε την επανακαταβολή επιδόματος ραφής ή τη χορήγηση στολής για τους Καταμετρητές.
·         Δίνουμε έμφαση στην καθημερινότητα, διευθετώντας τα ζητήματα με αμφίδρομη επικοινωνία.
·         Απαιτούμε αποκατάσταση αδικιών αναφορικά με τις χιλιομετρικές αποζημιώσεις για τη χρήση δικού μας αυτοκινήτου, ενώ ζητάμε υπηρεσιακό ή μισθωμένο όχημα, όπου απαιτείται.
·         Επιδιώκουμε την άμεση αντικατάσταση των προβληματικών και απαρχαιωμένων φορητών καταχωρητών και λοιπών υλικών.
·         Ενισχύουμε περαιτέρω τα Τοπικά Παραρτήματα, καθώς και τις ομάδες εργασίας του Σωματείου.
·         Διοργανώνουμε Ημερίδα Καταμέτρησης.

Δικαστικά:
·         Δρομολογούμε άμεσα προσφυγές για τις περικοπές των επιδομάτων αδείας και εορτών.
·         Ακολουθούμε πλέον τη δικαστική οδό κατά των περικοπών (έως και 45%) του «Ειδικού επιδόματος φύσεως εργασίας 25%» (καταμέτρησης). Ο σύλλογός μας έχει καταθέσει σχετικό φάκελο στον εργατολόγο κ. Δημήτρη Περπατάρη για τις νομικές ενέργειες.
·         Συνεχίζουμε τις ενέργειες για την εξωδικαστική επίλυση του ζητήματος του ανοίγματος των κλιμακίων συναδέλφων αποφοίτων Μέσων Τεχνικών Σχολών, παράλληλα με τις δικαστικές τους διεκδικήσεις.
Για το Δ.Σ.
Ο Γενικός Γραμματέας
Γιάννης Καλπούζος


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΕΛΗΣ                         ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ