Κώστας Βαρσάμης: Η χρήση ευφυών συστημάτων μέτρησης

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΕΥΦΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ.
Γράφει ο Κώστας Βαρσάμης, Πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Δ.Ε.Η.

Όπως είναι γνωστό, η Τηλεμέτρηση και η χρήση ευφυών συστημάτων μέτρησης έχει μπει ήδη στη ζωή μας και στην καθημερινότητα της ΔΕΗ. Ήδη έχουν εγκατασταθεί συστήματα τηλεμέτρησης στους πελάτες Μέσης Τάσης (περίπου 10.000 καταναλωτές και παραγωγοί), ενώ ήδη έχει διακηρυχθεί διαγωνισμός έργου για την Τηλεμέτρηση πελατών Χαμηλής Τάσης με Παροχές ΔΕΗ Νο 5, 6 & 7.

Στόχος της Επιχείρησης είναι να επεκτείνει την εφαρμογή αυτή και σε επόμενη φάση να εφαρμοσθεί τηλεμέτρηση σε όλους τους καταναλωτές ΧΤ (οικιακοί πελάτες) με παροχές ΔΕΗ Νο 1, 2, 3 & 4. Σε πρώτη φάση βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας θα πρέπει να εφαρμοστεί τηλεμέτρηση με ευφυή συστήματα μέτρησης στο 80% των συνολικών πελατών της ΔΕΗ μέχρι το 2020.

Σε μία εποχή όπου υπάρχει μεγάλη δυσπιστία του καταναλωτικού κοινού απέναντι στη ΔΕΗ και στον τρόπο με τον οποίο τιμολογείται η χρήση του ρεύματος, ο «έξυπνος» μετρητής μπορεί να πληροφορήσει τον καταναλωτή με ακρίβεια για το πώς γίνεται η χρέωσή του. Επίσης, ο καταναλωτής θα γνωρίζει πόσο επιβαρύνει το λογαριασμό του η χρήση πολλών ηλεκτρικών συσκευών ταυτόχρονα. Έτσι, θα μπορεί να ρυθμίζει την κατανάλωσή του με τέτοιο τρόπο ώστε ο λογαριασμός του να μην ξεπερνάει ένα ανώτατο όριο που θέτει ο ίδιος.

Με την ίδια λογική, ο καταναλωτής θα μπορεί να πειστεί πολύ πιο εύκολα για το συμφέρον της χρήσης λιγότερο ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, όπως είναι οι ηλεκτρικές συσκευές α’ κλάσης, ή και για την ορθότερη χρήση συσκευών όπως είναι τα κλιματιστικά.

Επιπλέον, καθώς γίνεται όλο και πιο διευρυμένη η εφαρμογή της διεσπαρμένης παραγωγής, κυρίως με την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, ο έξυπνος μετρητής θα λύνει το πρόβλημα των δύο μετρητών, καθώς μπορεί να δίνει ένδειξη τόσο για την παραγωγή όσο και για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντίστοιχες ωφέλειες υπάρχουν τόσο για την Επιχείρηση όσο και γενικότερα για το Διαχειριστή του Δικτύου. Καταρχάς είναι διαθέσιμες αναλυτικές πληροφορίες τόσο για τη ζήτηση ισχύος όσο και για την ποιότητα της τάσης. Έτσι η Επιχείρηση μπορεί να προγραμματίσει καλύτερα την ένταξη των μονάδων της στο σύστημα, αποφεύγοντας το ενδεχόμενο διακοπών καθώς και να παρακολουθεί πιστά τη ζήτηση, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό κυρίως στις περιπτώσεις όπου έχουμε αιχμές στη ζήτηση, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι με τα κλιματιστικά. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορεί να παρακολουθεί και την ενδεχόμενη μείωση της ισχύος. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμου, αλλά και στις εκπομπές CO2.

Οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνονται από τους μετρητές θα δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την ποιότητα της παρεχόμενης τάσης, για τη συχνότητα και τη διάρκεια των διακοπών, κάνοντας πιο εύκολη και γρήγορη την αντιμετώπιση των βλαβών, αλλά και παρέχοντας μια σαφή εικόνα για τη γενικότερη κατάσταση του δικτύου. Επιπλέον, θα μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια οι απώλειες του δικτύου. Έτσι, μπορεί να γίνει καλύτερος προγραμματισμός της συντήρησης αλλά και της αναβάθμισης του δικτύου.

Εξίσου σημαντική είναι και η δυνατότητα δημιουργίας προφίλ φορτίου, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη διαμόρφωση πολυζωνικών τιμολογίων όπως επίσης και η καλύτερη κατανόηση των διακυμάνσεων του φορτίου σε συνάρτηση, για παράδειγμα, με τις καιρικές συνθήκες.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και το πλέον αυτονόητο, ότι δηλαδή οι ρευματοκλοπές θα περάσουν στο παρελθόν, καθώς θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της σωστής λειτουργίας των μετρητών.

Τα οφέλη αυτά από τη χρήση των έξυπνων μετρητών ευνοούν, όπως γίνεται αντιληπτό, τη σωστή λειτουργία της απελευθερωμένης πλέον αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.