Η εξαιρετική συνεισφορά των Καταμετρητών ΔΕΔΔΗΕ στον εντοπισμό και τις διαδικασίες διερεύνησης ρευματοκλοπών

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΤΩΝ- ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΩΝ/ΔΕΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΟΣ ΓΕΝ.Ο.Π./ΔΕΗ-Κ.Η.Ε.
Αθήνα 26/06/2017
Η εξαιρετική συνεισφορά των Καταμετρητών ΔΕΔΔΗΕ στον εντοπισμό και τις διαδικασίες διερεύνησης ρευματοκλοπών

Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τμήματος του Εγχειριδίου Ρευματοκλοπών, αλλά και του Κώδικα ΕΔΔΗΕ, ο Πανελλαδικός Σύλλογος Καταμετρητών Ομίλου ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ), επισημαίνει για μια ακόμη φορά την τεράστια συνεισφορά των Καταμετρητών στον εντοπισμό και τις διαδικασίες διερεύνησης και διαπίστωσης ρευματοκλοπών.
Ο Σύλλογός μας εδώ και πολλά χρόνια, επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους, καταδεικνύει την σοβαρότητα της «επιδημικής» αυτής κατάστασης στις μετρητικές διατάξεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, σε επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά, σήμερα όμως το πρόβλημα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, αλλά και των πάσης φύσεως επιτηδείων που λυμαίνονται το χώρο και μάλιστα διατείνονται πως κανείς δεν είναι σε θέση να τους αποκαλύψει.
Αυτή τη φορά, προς επίρρωση των λεγομένων μας για την συνεισφορά των  Καταμετρητών, δεν θα επικαλεστούμε μόνο στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ ή της ΔΕΗ, αλλά το ίδιο το Εγχειρίδιο Ρευματοκλοπών της ΡΑΕ, όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο α και β του άρθρου 4 (Τρόποι εντοπισμού των ρευματοκλοπών, μέσω των δελτίων αναφορών των καταμετρητών κατά τη λήψη των ενδείξεων τακτικής ή έκτακτης καταμέτρησης, ειδικά σε «διαπιστωμένες ρευματοκλοπές», περιπτώσεις δηλαδή κατά τις οποίες τα ευρήματα «είναι εμφανή, απτά και αδιάσειστα και τεκμηριώνουν κατά τρόπο αναμφισβήτητο την τέλεση ρευματοκλοπής»).
Χιλιάδες Δελτία Αναφοράς Καταμετρητών (ΔΑΚ), έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια, με μεγάλο ποσοστό αυτών να αναφέρονται σε πιθανές και διαπιστωμένες ρευματοκλοπές, ενώ εκατομμύρια κιλοβατώρων έχουν καταγραφεί και χρεωθεί. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι τεράστιος όγκος αυτών δεν διεκπεραιώνονται λόγω έλλειψης τεχνικού προσωπικού.
Και ενώ «οι πρακτικές που εφαρμόζονται σήμερα, βάσει εσωτερικών οδηγιών της εταιρείας διανομής δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις τρέχουσες συνθήκες», όπως υποστηρίζει η ΡΑΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ, παρά το γεγονός ότι έχει στη διάθεσή του το έμπειρο προσωπικό των Καταμετρητών, όχι μόνο δεν το αξιοποιεί πλήρως, τουναντίον επιχειρείται από κάποιους εντός της εταιρίας η ουσιαστική αδρανοποίησή τους και η χρησιμοποίησή τους σε διοικητικές υπηρεσίες, κάτι που ουδέποτε συμπεριλαμβάνονταν στα καθήκοντά τους.
Όπως προβλέπουν οι μόνιμες οδηγίες της επιχείρησης (ΜΟΔ πρώην ΔΕΗ σήμερα ΔΕΔΔΗΕ) και η Οδηγία 81 Καταμέτρησης, «κύριο και στοιχειώδες καθήκον του Καταμετρητή είναι η λήψη ένδειξης» και ο γενικός οπτικός έλεγχος του μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και συνολικά της μετρητικής διάταξης. Η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να επανεξετάσει άμεσα τη γενικότερη στάση της έναντι της νευραλγικής αυτής Ειδικότητας – Κατηγορίας, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αμιγώς διοικητική και επ’ ουδενί λόγω δεν μπορεί να υπολογίζει τον Καταμετρητή ως «υπάλληλο γραφείου», καθώς η εξωτερική εργασία του είναι εξαιρετικά επωφελής για την ίδια την επιχείρηση, τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο, καθώς η ορθή μέτρηση ενός κοινωνικού αγαθού, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και ο εμπεριστατωμένος έλεγχος για περιπτώσεις επικινδυνότητας, αλλά και της παραβατικότητας, είναι το σημαντικότερο μέρος της δραστηριότητας του Καταμετρητή.
Δεν ξεχνούμε ποτέ τον παλαιότατο χαρακτηρισμό του Καταμετρητή ως «το μάτι και το αυτί της επιχείρησης» και δεν θα δώσουμε άλλοθι σ’ εκείνους που έχουν άλλα σχέδια.
Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην καταγραφή της ορθής κατανάλωσης, του αποτελεσματικού ελέγχου αλλά και την αντιμετώπιση της παραπτωματικής συμπεριφοράς γύρω από τη μετρητική διάταξη, είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με την ειδικότητα του Καταμετρητή.

Για το Δ.Σ.
    Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας 

Καρέλης Δημήτριος                                                             Καλπούζος Ιωάννης