Από την ομιλία του Γιάννη Κοντέλα, Δικηγόρο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


του Γιάννη Κοντέλα

Από την ομιλία του Γιάννη Κοντέλα, Δικηγόρου. 

Εδώ και δύο χρόνια που βγήκε  ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αυτός που λέμε νόμος Κατσέλη, ασχολούμαι αποκλειστικά σχεδόν με αυτόν τον νόμο.
Επειδή όλοι μας και όλοι σας, είτε δημόσιοι υπάλληλοι που έχει μειωθεί ο μισθός τους, είτε ιδιωτικοί που έχουν απολυθεί, είτε δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν απολυθεί, οφείλουν χρήματα σε διάφορες τράπεζες, αναλαμβάνω εγώ και οι συνεργάτες μου με κάποιες διαδικασίες στις τράπεζες, στο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο αφαιρεί από το μισθό χρήματα.
Κάνουμε κάποιες διαδικασίες  για διαγραφή μέρους των χρεών και περικοπή των τόκων, καταβολή των χρημάτων, αυτών που είναι να καταβληθούν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και κυρίως και ένα μάλλον από τα σημαντικά είναι να αποφευχθεί κάποια κατάσχεση κάποιων ακινήτων.
Ο νόμος Κατσέλη έχει 4 περιπτώσεις. Η πρώτη περίπτωση είναι ότι  δεν σε πνίγει ο οφειλέτης, η Τράπεζα  να σου κάνει κατάσχεση με τα εξώδικα  που στέλνει και λοιπά.
Το δεύτερο είναι, ότι  σου περιορίζει τους τόκους σε πολύ μικρό πακέτο, δηλαδή ποσοστό. Το τρίτο  είναι ότι σου δίνει ένα  μεγάλο περιθώριο, του ήδη υπάρχοντος ποσού που χρωστάς.
Δηλαδή, αν σου μένουν 5 χρόνια για να αποπληρώσεις 30.000, μπορεί να στο κάνει 20.000 το Δικαστήριο, που σημαίνει ότι ζεις καλύτερα.
Και το τέταρτο είναι, κατά περίπτωση η διαγραφή κάποιου  χρέους. Αυτό είναι κατά περίπτωση. Δηλαδή, αν εγώ χρωστάω 30.000 στη Τράπεζα  και έχω ένα σπίτι που κάνει 100.000, το 85% είναι και κάνει το σπίτι μου, το 80% είναι 85.000. δεν θα πληρώσω εγώ τα αλλά 30.000.
Έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις  όπου πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι έχουν  κάνει συμφωνία με το Παρακαταθηκών  να παρακρατάει από το μισθό τους 800 – 1.000 ευρώ και όταν έγινε αυτή η συμφωνία, παλιά οι άνθρωποι παίρνανε 2.500 – 3.000 ευρώ.
Τώρα ο μισθός έφτασε στα 1.000 ευρώ 1.200 και όταν παρακρατάει  το Παρακαταθηκών 800 ευρώ από τον  οφειλέτη, καταλαβαίνετε ότι εκείνος δεν μπορεί να ζήσει. Είναι μία αρκετά απλή διαδικασία. Εμείς την ξέρουμε αρκετά καλά. Ο κύριος Καρέλης και οι συνεργάτες εδώ πέρα μου είπαν ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θέλανε να μάθουν για αυτό το νόμο και πως γίνεται.
Εγώ πιστεύω ότι κατά κανόνα και  επειδή είστε δημόσιοι υπάλληλοι, εννοώ  δεν είστε ελεύθεροι επαγγελματίες, έχετε τις βεβαιώσεις, όπως και οι συνταξιούχοι, ώστε να ξέρει το Δικαστήριο τι ακριβώς εισπράττετε, ενώ ένας υδραυλικός μπορεί παράδειγμα να έχει και άλλα εκτός από αυτά τα παραστατικά που κόβει.
Είναι πιο εύκολο να αποδείξετε στο Δικαστήριο την αδυναμία σας. Βέβαια αυτό δεν ισχύει μόνο και για εσάς σαν άτομα, σαν οφειλέτες. Ισχύει και για τις συζύγους σας, αν είναι άνεργες ή αν έχουν μειωμένο εισόδημα. 
Ισχύει για τους εγγυητές. Κάποιος  ας πούμε έχει πάρει ένα δάνειο και έχει βάλει τον πατέρα του εγγυητή και αυτός έχει πρόβλημα, όταν εσείς δεν μπορείτε να πληρώσετε.
Με λίγα λόγια αυτός είναι  ο νόμος. Πιστεύουμε ότι έχει βοηθήσει πάρα πολλούς ανθρώπους , πάρα πολλούς δημοσίους υπαλλήλους να επιβιώσουν.
Θυμάμαι μία κλασική περίπτωση, ένας πελάτης μου από τις Αχαρνές έπαιρνε 1.800 ευρώ, δούλευε στο Δήμο στο Μενίδι και έπαιρνε τελικά 870 πριν από 6 μήνες και του κρατάγανε 860, του βάζανε δηλαδή 5 ευρώ στο βιβλιάριό του το δεκαπενθήμερο με δύο παιδιά.
Κάναμε μία αίτηση, μία διαδικασία και έπαψε να το κρατάει. Μετά από 2 – 3 χρόνια που θα γίνει το Δικαστήριο, τότε θα πει το Δικαστήριο τι χρήματα θα πρέπει να πληρώνει με βάση το σπίτι του.
Το πρώτο στάδιο είναι το εξής: μαζεύετε κάποια χαρτιά, κυρίως  βεβαιώσεις οφειλών. Κάποια δικαιολογητικά που λένε τι χρήματα βγάζετε. Τα πάμε στις τράπεζες ή στο Παρακαταθηκών βεβαίως.
Κάνουμε μία υποτυπώδη αίτηση συμβιβασμού, η οποία κατά 1.000% απορρίπτεται και  μετά από εκεί, μετά από ένα μήνα πάμε στο κατά τόπους Ειρηνοδικείο, ανάλογα που βρίσκεται ο καθένας, υπάρχει η Νίκαια, το Μενίδι, Μέγαρα, Ελευσίνα και τα λοιπά.
Ζητάμε από το Δικαστήριο να απαγορεύσει  κατασχέσεις και λοιπά, όλα αυτά, απαγόρευσης παρακράτησης του μισθού και μετά, ανάλογα με το Δικαστήριο, δύο τρία χρόνια, γίνεται το Δικαστήριο.
Το Δικαστήριο αυτό λοιπόν εάν δεν  έχετε καθόλου σπίτι, θα πληρώσετε  για 4 χρόνια ένα μικρό ποσό. Αρκετά μικρό ποσό. Αν έχετε σπίτι, θα πληρώσετε  το 85% της εμπορικής αξίας του  σπιτιού σας.

*Στη συνέχεια ο δικηγόρος κ. Γιάννης Κοντέλας απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις συναδέλφων.