Η μάστιγα των ρευματοκλοπών

Η μάστιγα των ρευματοκλοπών

Η κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας έχει σημαντικό αντίκτυπο στους καταναλωτές, τόσο στο κόστος, όσο και στην ασφάλεια των χρηστών, αλλά και στην ίδια την ποιότητα του ρεύματος. Η ρευματοκλοπή αυξάνει τα κόστη και τις χρεώσεις, ενώ η παρέμβαση σε μετρητές ή καλώδια υπό τάση, από μη εξουσιοδοτημένα άτομα, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα από πιθανή ηλεκτροπληξία, υπερφορτώνει το σύστημα, το οποίο συχνά προκαλεί διακοπές, ενώ μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα, ακόμη και πυρκαγιά.
Σ’ ένα οικονομικά ασφυκτικό περιβάλλον, η τεράστια έξαρση στις ρευματοκλοπές, τείνει να γίνει το σοβαρότερο πρόβλημα για τις ηλεκτρικές εταιρείες διεθνώς και παρότι οι τάσεις της μέτρησης κατευθύνονται προς την αυτόματη ανάγνωση από πολυλειτουργικούς ηλεκτρονικούς («έξυπνους») μετρητές, οι έλεγχοι εξακολουθούν να βασίζονται στη μακροσκοπική επιθεώρηση, τον οπτικό έλεγχο των εγκαταστάσεων μέτρησης για την ανίχνευση της παράνομης επέμβασης, καθιστώντας απαραίτητο τον ανθρώπινο παράγοντα.
Μέγιστη συμβολή στα τελευταία θετικά αποτελέσματα στο ζήτημα των ρευματοκλοπών έχουν οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι τακτικοί καταμετρητές του ΔΕΔΔΗΕ. Θεωρούμε πως η μόνη λύση για το ΔΕΔΔΗΕ είναι η Καταμέτρηση και ο ενδεδειγμένος έλεγχος να γίνεται με ίδια μέσα, με την αξιοποίηση των εμπειρότατων τακτικών Καταμετρητών και νέες προσλήψεις στην ειδικότητα του Καταμετρητή, παράλληλα με την αξιοποίηση των εργολαβικών εργαζόμενων.
Ο Σύλλογός μας θα δημοσιοποιήσει άμεσα το σύνολο των προτάσεων που έγκαιρα έχει καταθέσει στη Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και θα ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο για να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία στην νευραλγική δραστηριότητα της Καταμέτρησης Ηλεκτρικής Ενέργειας, προς όφελος των πελατών – καταναλωτών, προμηθευτών και παραγωγών Η.Ε.

Δημήτρης Β. Καρέλης
Πρόεδρος Δ.Σ.
Πανελλαδικού Συλλόγου Καταμετρητών – Εισπρακτόρων
Ομίλου ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ