Η ομιλία του πλειοψηφούντος συμβούλου Δημήτρη Καρέλη, κατά την Συγκρότηση σε Σώμα του Δ.Σ.


Η ομιλία του πλειοψηφούντος συμβούλου Δημήτρη Καρέλη κατά την Συγκρότηση σε Σώμα του νεοεκλεγέντος Διοικητικού μας Συμβουλίου

 «Αγαπητοί Συνάδελφοι και φίλοι.

 Ως πλειοψηφών Σύμβουλος σας καλωσορίζω στην Συγκρότηση σε Σώμα του νεοεκλεγέντος Διοικητικού μας Συμβουλίου.  

Σήμερα ανοίγει μια καινούρια σελίδα και όπως θέλω να πιστεύω, μια νέα, δημιουργική αρχή για το ιστορικό μας Σωματείο.

Στην κορύφωση μιας δημοκρατικής διαδικασίας, λίγο πριν την εκλογή του νέου μας προεδρείου και της εκτελεστικής επιτροπής για την επόμενη τριετία, θα ήθελα να μου επιτρέψετε μια μικρή και όσο το δυνατόν πιο σύντομη, αναδρομή στην δεκαετία που πέρασε.

Στην δεκαετή και πλέον πορεία μου στο Προεδρείο του Συλλόγου μας, αντιμετωπίσαμε μαζί πολλές δυσκολίες και προκλήσεις και πρώτα απ’ όλα τις πολωτικές και διχαστικές συνάμα, συμπεριφορές, ενός απερχόμενου συστήματος. Ωστόσο, με διαρκή αγώνα, πολλές θυσίες, ξενύχτια και κόπο που δεν πήγε χαμένος, κρατήσαμε όλα όσα ήταν δυνατό να κρατηθούν. Γιατί, περί αυτού πρόκειται. Ενώ τα πολλά προηγούμενα χρόνια είχαμε να διαχειριστούμε κέρδη και αυξήσεις, τούτα τα μαύρα χρόνια των μνημονίων και των συνεχών κρίσεων, διαχειριζόμασταν τη μιζέρια των περικοπών και των ανάλγητων εργασιακών, οικονομικών και κοινωνικών μεταβολών. Πράξαμε πολλά, μπορούσαμε όμως περισσότερα;

Στην αρχή, μαζί με τον αγαπητό φίλο πρόεδρο Νίκο Χριστοδούλου, τον αείμνηστο Θανάση Μακρή και τον Κώστα Αναγνωστόπουλο, κατόπιν και ως σήμερα με τον Γιάννη Καλπούζο και τον Σπύρο Σπυρόπουλο, τον Θανάση Χατζηχαρίση, τον Θοδωρή Μητρόπουλο και όλους εσάς, ορθοποδήσαμε και μονιάσαμε, γίναμε μια γροθιά ενάντια στο κατεστημένο. 

Στις πενθήμερες εκπαιδεύσεις των Καταμετρητών του ΔΕΔΔΗΕ, στους νέους μετρητές και τη νέα τεχνολογία, που ξεκινήσαμε με μεγάλο αγώνα, μαζί με το Νίκο Χριστοδούλου, και στους επαναληπτικούς επιμορφωτικούς κύκλους που επακολούθησαν στις σχολές της Αθήνας και της Φλώρινας, είχαμε εξαιρετική επιτυχία και καταφέραμε έτσι να κρατήσουμε ζωντανή την κατηγορία – ειδικότητα ΔΟ2Β, αποφεύγοντας τα χειρότερα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Οι συγκεκριμένοι επιμορφωτικοί κύκλοι θα συνεχιστούν και σήμερα, κατόπιν συνεννόησης με τον Τομέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Καταθέσαμε από το 2012 και επαναφέραμε το 2022 νέα, βελτιωμένη πρόταση για την πιστοποίηση της εργασίας της Καταμέτρησης και όλων των τακτικών καταμετρητών. Ωστόσο, οι αγκυλώσεις και οι χρονοκαθυστερήσεις με τις οποίες λειτουργεί το σύστημα, δεν επιτρέπουν την υλοποίηση του στόχου, παρά την κατ’ αρχήν συμφωνία με τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, όπως και στο ζήτημα της «Οδηγίας 81».

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήσαμε τον Μάρτιο του 2018 στην Αθήνα, την ημερίδα με θέμα: «Η διαχρονική αξία των μετρήσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας», την οποία διοργανώσαμε για πρώτη φορά. Στην ημερίδα, αναδείχτηκε η διαχρονική αξία της νευραλγικής δραστηριότητας της Καταμέτρησης Ηλεκτρικής Ενέργειας, η σπουδαιότητα των ορθών μετρήσεων και των εμπεριστατωμένων ελέγχων της μετρητικής διάταξης, αλλά κυρίως, η αδιαμφισβήτητη, κομβική συνεισφορά, των Καταμετρητών τακτικών υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ. 

Προτείναμε ήδη από το 2010 και πετύχαμε τελικά, χάρη στη συμβολή εξαίρετων συναδέλφων μας, οι εργασίες καταμέτρησης να γίνονται με σύγχρονες Mobile συσκευές, με όλα τα πλεονεκτήματα που παρέχει η νέα τεχνολογία, παρά τα όποια προβλήματα που πιθανώς προκύπτουν.

Καταδείξαμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την τηλεμέτρηση των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παρουσιάζει μεν σημαντικές προοπτικές και πλεονεκτήματα, δεν αποτελεί όμως πανάκεια για την επίλυση των ζητημάτων της καταμέτρησης. Τουναντίον καθίσταται επιβεβλημένος ο περιοδικός, αλλά και έκτακτος οπτικός έλεγχος όλων των τηλεμετρούμενων παροχών, από κατάλληλα εκπαιδευμένους τακτικούς καταμετρητές του ΔΕΔΔΗΕ.
Η διαχρονική εναντίωσή μας στην ανάθεση της καταμέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας σε εργολάβους, δεν αποτελεί δογματισμό, αλλά στοιχειοθετημένη αντίληψη, η οποία εκφράζεται επίσημα και μόνιμα, τεκμηριωμένη με αδιάσειστα, οικονομικά και λειτουργικά στοιχεία.

Πείσαμε με επιχειρήματα πως η μόνη λύση για το ΔΕΔΔΗΕ είναι η Καταμέτρηση να γίνεται με ίδια μέσα, με αξιοποίηση του υπάρχοντος τακτικού προσωπικού Καταμετρητών (ΔΟ2Β), ταυτόχρονα με προσλήψεις τακτικού προσωπικού με την ειδικότητα του Καταμετρητή και αυξημένα τυπικά προσόντα, όπως πτυχίο ηλεκτρολόγου ή άλλης συναφούς ειδικότητας, ώστε να αποτελέσουν τον κορμό υποστήριξης της τηλεμέτρησης, όταν εκείνη επεκταθεί στο σύνολο των παροχών ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η διοίκηση επικαλείται πάντοτε άνωθεν πολιτικές παρεμβάσεις και δεν προχωρά στην ριζική αποκατάσταση του προβλήματος.

Στο διάβα του χρόνου πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες επισκέψεις και συναντήσεις με την διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ, ενώ συμμετείχαμε επίσης σε δεκάδες συσκέψεις σε ανώτατο επίπεδο, για τα ζητήματα που μας απασχόλησαν διαχρονικά. 

Ήμασταν πάντοτε παρόντες σ’ όλα τα αγωνιστικά συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα και αλλού, στις εργασίες όλων των Συνεδρίων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, σε συσκέψεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, σε όλες τις εκδηλώσεις του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ, όπως στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Μάχη της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι και αλλού. Το Προεδρείο του Συλλόγου Καταμετρητών, πραγματοποίησε περιοδείες και επισκέψεις στην Περιφέρεια Αττικής, στην Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, στην Περιφέρεια Νήσων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - Ηπείρου, στο Κέντρο Δοκιμών Ερευνών & Προτύπων (ΚΔΕΠ/ΔΕΗ) στην Κάντζα Αττικής, στις Σχολές Τεχνικών ΔΕΗ στη Φλώρινα και την Άνοιξη, στα Γιαννιτσά και την Έδεσσα, στην Κατερίνη, στην Περιοχή Λαμίας, στην Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, τη Λάρισα, τα Φάρσαλα, την Άμφισσα και τη Ναύπακτο, στις Περιοχές Πατρών και Πύργου, Καλαμάτας, Τρίπολης και Σπάρτης, την Περιοχή Κορίνθου, Αθήνας, Καλλιθέας, Περιστερίου, Ελευσίνας, Πειραιά, Φιλοθέης - Κηφισιάς, Μεσογείων, Χαλκίδας, Λιβαδειάς και Θηβών, Καστοριάς και Φλώρινας και για πρώτη φορά στην Κρήτη και την Περιοχή Χανίων.

Οργανώσαμε «Ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας».

Προσυπογράψαμε όλες τις ΣΣΕ της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Προχωρήσαμε σε δικαστικές προσφυγές κατά των περικοπών δώρων- επιδομάτων» και υπέρ του ανοίγματος κλιμακίων των συναδέλφων, οι οποίες σταδιακά εκδικάζονται, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν στο απώτερο παρελθόν.

Κάναμε συχνές παρεμβάσεις για την αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης για τη χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων κατά την άσκηση της εργασίας μας.

Δώσαμε άνιση μάχη κατά της μάστιγας των εργολαβιών, κυρίως στη δραστηριότητα της Καταμέτρησης.

Δώσαμε σκληρή μάχη κατά των φαινομένων της ετεροαπασχόλησης των Καταμετρητών του ΔΕΔΔΗΕ και αποτρέψαμε την ντε φάκτο αναγνώρισή της.

Προχωρήσαμε σε δεκάδες ανακοινώσεις για όλα τα γενικά ζητήματα και ειδικότερα για όλα όσα αφορούν τον κλάδο της Καταμέτρησης, έναντι της απαράδεκτης στάσης των διοικούντων προς την δραστηριότητα της καταμέτρησης, για το ζήτημα των εργολαβιών ή της κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας και τις βλαπτικές συνέπειες των ρευματοκλοπών.

Συμφωνήσαμε και βάλαμε πλάτη όπου και όταν έπρεπε, για παράδειγμα στην καταμέτρηση σε άλλες περιοχές μετά από αποχώρηση εργολάβων, στον έλεγχο των εργολάβων αποκοπών λόγω χρέους, ενώ διαφωνήσαμε κάθετα όπου διαβλέπαμε οποιαδήποτε προσπάθεια διεμβολισμού της κατηγορίας – ειδικότητας του Καταμετρητή (ΔΟ2Β).

Λύσαμε αθόρυβα και με συνέπεια όσα προβλήματα συναδέλφων ήταν δυνατό να λυθούν, με παρεμβάσεις και παραστάσεις, όταν και όπου έπρεπε.

Κρατήσαμε σταθερή θέση σε ότι αφορά το «παγίως καταβαλλόμενο» για το Επίδομα Καταμέτρησης 25%. Τα οικονομικά μας, με την βοήθεια και τη λελογισμένη διαχείριση του Σπύρου Σπυρόπουλου, είναι εύρωστα, τηρουμένων των αναλογιών, χωρίς να φειδόμαστε για τα αναγκαία. Επίσης, λύθηκαν εκκρεμότητες πολλών ετών και μένει ένα πολύ καλό αποθεματικό.   

Παρά το ανυπέρβλητο εμπόδιο που στάθηκε στο δρόμο μας κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης την προηγούμενη τριετία, σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και δεν εγκαταλείψαμε ποτέ την προσπάθεια για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, με συνεχείς παρεμβάσεις και διαρκή επικοινωνία με τη διοίκηση και τους συναδέλφους.

Αυτά τα ολίγα έρχονται στο μυαλό μου τούτη την ώρα. Την ώρα που θέλω και πρέπει να δώσω τη σκυτάλη στους νεώτερους συναγωνιστές συναδέλφους και πάνω απ’ όλα καλούς φίλους. 

Δηλώνω λοιπόν ενώπιόν σας ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσω από την Προεδρία του σωματείου, αλλ’ όχι από την πρώτη γραμμή του αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, ένα εύρωστο και δημιουργικό συνδικάτο, παλεύοντας μέσα απ’ τις τάξεις του δευτεροβάθμιου οργάνου μας, της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ. Θα είμαι δίπλα σας, αρωγός και συμπαραστάτης, ως των πραγμάτων ακριβής γνώστης, αλλά και αυστηρός κριτής, για το καλό των συναδέλφων που μας έταξαν να τους εκπροσωπούμε. 

Ήρθε η ώρα να πάμε ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά, να σηκώσουμε το βλέμμα προς το μέλλον, με πυξίδα τους αγώνες του παρελθόντος. Αλλάζουμε για να γίνουμε πολύ καλύτεροι. 

Όσο για μένα, όπως έλεγε ένας μεγάλος δάσκαλός μου στην πολιτική, «είναι καλύτερα να σε ρωτάνε γιατί έφυγες, παρά πότε θα φύγεις!».

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την αγαστή συνεργασία και τη αμέριστη φιλία σας!»


Δημήτρης Β. Καρέλης