Καταμετρητής του ΔΕΔΔΗΕ χτυπήθηκε από διαρροή σε γυμνά καλώδια μετρητή - Από τύχη γλιτώσαμε τα χειρότερα…


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΤΩΝ- ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΩΝ/ΔΕΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΟΣ ΓΕΝ.Ο.Π./ΔΕΗ-Κ.Η.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 24-06-2019
Καταμετρητής του ΔΕΔΔΗΕ χτυπήθηκε από διαρροή σε γυμνά καλώδια μετρητή
Από τύχη γλιτώσαμε τα χειρότερα…

Μεγάλη τύχη είχε Συνάδελφός μας, τακτικός Καταμετρητής του ΔΕΔΔΗΕ στην Περιοχή Περιστερίου, ο οποίος χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα ευτυχώς χωρίς σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία και τη σωματική του ακεραιότητα, χάρη στην μεγάλη εμπειρία του, αλλά και στην εξαιρετική επιμέλεια που επιδεικνύει κατά την εκτέλεση της εργασίας του, όπως άλλωστε και το σύνολο των συναδέλφων.
Το πρωί της Πέμπτης 20 Ιουνίου, δύο συνάδελφοι Καταμετρητές επισκέφθηκαν οικία στην Περιοχή Περιστερίου Αττικής, για να πραγματοποιήσουν στοχευμένο μακροσκοπικό έλεγχο, σε συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Κατά την πραγματοποίηση του ελέγχου και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, άνοιξαν το κιβώτιο του μετρητή, χωρίς να προβούν σε περαιτέρω, τεχνικής φύσεως ενέργειες, ωστόσο, ο ένας εξ αυτών κεραυνοβολήθηκε από διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος από αδικαιολόγητη αντεπιστροφή, σε παρακείμενα καλώδια και γλίτωσε από καθαρή τύχη.
Ο συνάδελφός μας διακομίστηκε προληπτικά στο Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο, για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες ευτυχώς δεν έδειξαν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του. Οι συνάδελφοί μας Τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι κλήθηκαν και έφτασαν άμεσα επιτόπου, πιστοποίησαν την σοβαρότητα και την επικινδυνότητα της διαρροής, ενώ προέβησαν στις δέουσες ενέργειες.
Επισημαίνουμε πως η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων, αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας του Συλλόγου μας, καθώς η ειδικότητα του Καταμετρητή μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία και τις αναφορές αρμόδιων υπηρεσιών της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, ήταν ανέκαθεν πρώτη σε μικροατυχήματα εν ώρα εργασίας, στην Διανομή Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ το 2016, θρηνήσαμε ένα ακόμη θύμα την ώρα του καθήκοντος, ελπίζουμε το τελευταίο.
Για το σκοπό αυτό, οι εκπαιδευτές των Σχολών του ΔΕΔΔΗΕ κάνουν ειδική μνεία στα σεμινάρια των καταμετρητών στην προσοχή και την επιμέλεια που πρέπει να επιδεικνύουν οι τελευταίοι, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τα οποία περιγράφονται με ακρίβεια και σαφήνεια στην Οδηγία 81 (ΜΟΔ), η οποία δεν έχει υποστεί έως σήμερα καμιά τροποποίηση.
Ωστόσο, η αλλοπρόσαλλη τακτική των Διοικήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, όσον αφορά τα καθήκοντα των τακτικών Καταμετρητών της εταιρίας, η οποίες κατά το δοκούν τους θεωρούν, άλλοτε διοικητικούς και τους «φορτώνουν» με άσχετη γραφική εργασία, ενώ άλλες φορές τους βαφτίζουν τεχνικούς και τους «εξοπλίζουν» με κράνη, γάντια και άρβυλα ασφαλείας, δημιούργησε σοβαρές και αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ποιότητα της καταμέτρησης.
Να επισημάνουμε πως, ούτε σύννομη ούτε ασφαλής είναι η συμμετοχή Καταμετρητών σε Τεχνικά Συνεργεία, ελέγχων ρευματοκλοπών ή άλλων αυτοτελών τεχνικών αντικειμένων, καθώς εκείνοι δεν κατέχουν τις απαιτούμενες άδειες αυτής της κατηγορίας επαγγελματικών δραστηριοτήτων, τις οποίες οι ασκούντες οφείλουν να διαθέτουν (αντίστοιχες άδειες) και να εκτελούν τις εργασίες αυτές με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχουν το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας και ποιότητας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Επιπροσθέτως, να επισημάνουμε πως, η ενδεδειγμένη εταιρική κουλτούρα, σχετικά με την ανίχνευση των κινδύνων και την ανάπτυξη προληπτικών μέτρων, καθώς και η εφαρμογή πολιτικών, συστημάτων και προγραμμάτων προστασίας, για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, με σκοπό την πρόληψη θανάτων, τραυματισμών και ασθενειών στο χώρο εργασίας, επιτρέπει στους εργαζομένους να επιστρέφουν με ασφάλεια στα σπίτια τους, στο τέλος κάθε εργάσιμης μέρας.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει φτάσει ήδη στο απροχώρητο. Καλούμε για μια ακόμη φορά τη Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ να τηρήσει την Οδηγία 81 Καταμέτρησης και να επιτρέψει στους ειδικά εκπαιδευμένους καταμετρητές της εταιρίας να ασκήσουν τα πραγματικά τους καθήκοντα, τα οποία είναι η λήψη ενδείξεων των μετρητών και ο μακροσκοπικός έλεγχος των μετρητικών διατάξεων, για τον εντοπισμό παρεμβάσεων τρίτων (ρευματοκλοπών, παράνομων επανασυνδέσεων, έλεγχο αποκοπών λόγω χρέους, κλπ), αλλά και τον επιβεβλημένο έλεγχο των εργολαβιών καταμέτρησης, των φωτοβολταϊκών συστημάτων και της υφιστάμενης τηλεμέτρησης.
Μόνη λύση για την οριστική επίλυση των πολλαπλών και ποικιλόμορφων προβλημάτων που έχουν επιφέρει οι πολιτικές απαξίωσης στην νευραλγική και σημαντικότατη δραστηριότητα της Καταμέτρησης, είναι η άμεση απομάκρυνση  των εργολάβων και η πρόσληψη νέου προσωπικού, με αυξημένα προσόντα, όπως πτυχίο ηλεκτρολόγου, με παράλληλη αξιοποίηση του υπάρχοντος εξειδικευμένου προσωπικού (ΔΟ2Β), αλλά και των εργολαβικών εργαζόμενων.

Καλούμε την διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της.

Για το Δ.Σ.
    Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας 

Καρέλης Δημήτριος                                                             Καλπούζος Ιωάννης 





Στις φωτογραφίες ο επίμαχος μετρητής και τα καλώδια