Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και καινοτομίες η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Πανελλαδικού Συλλόγου Καταμετρητών Ομίλου ΔΕΗ (7/2/2018)

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και καινοτομίες η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Πανελλαδικού Συλλόγου Καταμετρητών Ομίλου ΔΕΗ (7/2/2018)

Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση  του Πανελλαδικού Συλλόγου Καταμετρητών – Εισπρακτόρων Ομίλου ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ), την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 11 π.μ., στην αίθουσα της ΓΕΝ.Ο.Π./ΔΕΗ-Κ.Η.Ε., Στουρνάρη 73-75 στην Αθήνα, όπου συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ομόφωνα, τα θέματα της Ημερησίας Διάταξης.
Τη Γενική μας Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους, ως επίσημοι προσκεκλημένοι ομιλητές, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Χρήστος Σπίγκος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιφέρειας Αττικής (Δ.Π.Α.) του ΔΕΔΔΗΕ κ. Νικόλαος Τσιρλής, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την θετική ανταπόκριση.
Επιπλέον, καινοτομήσαμε, καθώς για πρώτη φορά επίλεκτα μέλη της Διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, όχι μόνο παραβρέθηκαν σε Γενική Συνέλευση ενός Πρωτοβάθμιου Σωματείου, αλλά απάντησαν και σε πολλά καίρια ερωτήματα συναδέλφων μελών μας, αποδεικνύοντας στην πράξη πως αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν, ως διοίκηση και εργαζομένους.
Την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Αντώνης Καρράς, ο Εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΕΔΔΗΕ Κώστας Μασούρας, ο Πρόεδρος της ΕΤΕ ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού (ΣΕΠ) ΔΕΗ Γιάννης Μαρκουλής, η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού (ΣΕΠ) ΔΕΗ Ρένα Γαννικάκη, η Ταμίας του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού (ΣΕΠ) ΔΕΗ Αναστασία Σακκαρέλη, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προσωπικού Ασφαλείας ΔΕΗ Αριστοτέλης Βασιλάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Προσωπικού Ασφαλείας Θανάσης Δημόπουλος και ο Αντιπρόεδρος του ΠΑΣΥΠ-ΔΕΗ Κώστας Ζάμπρας.
Πριν την έναρξη των εργασιών της Γ.Σ. πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του σωματείου από τον Πρόεδρο Δημήτρη Καρέλη.
Στη συνεδρίαση εγκρίθηκαν ομόφωνα, ο απολογισμός πεπραγμένων του Δ.Σ. για το έτος 2017, με εισηγητή τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Δημήτρη Καρέλη, ο διοικητικός προγραμματισμός για το 2018, με εισηγητή τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Καλπούζο, ο οικονομικός απολογισμός για το 2017 και ο προϋπολογισμός για το 2018, με εισηγητή του Ταμία Σπύρο Σπυρόπουλο.
Συζητήθηκαν επίσης τρέχοντα θέματα, όπως η υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ, οι ριζικές αλλαγές που επέρχονται στις κρατικές επιχειρήσεις που εντάσσονται στο υπερταμείο, όπως ο Όμιλος ΔΕΗ, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και στη δραστηριότητα της Καταμέτρησης, αλλά και ζητήματα άλλων ειδικοτήτων.
Ο πρώην πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου και μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Νίκος Χριστοδούλου, ενημέρωσε το Σώμα για θέματα της Ομοσπονδίας και ειδικότερα για την επικείμενη υπογραφή της νέας Ε.Σ.Σ.Ε. και για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ - Υπερταμείο).
Η συμμετοχή των συναδέλφων στη Γενική μας Συνέλευση ήταν εξαιρετική, παρότι επίσης για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε εργάσιμη ημέρα και όχι Σάββατο, όπως συνηθιζόταν έως σήμερα, ενώ μετά την ολοκλήρωση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, ακολούθησε εποικοδομητική και γόνιμη συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΤΩΝ- ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΩΝ/ΔΕΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΟΣ ΓΕΝ.Ο.Π./ΔΕΗ-Κ.Η.Ε.
Αθήνα  07-02-2018
Διοικητικός Απολογισμός Δ.Σ. Πανελλαδικού Συλλόγου Καταμετρητών 2017

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Η χρονιά που πέρασε ήταν μια ακόμη δύσκολη περίοδος, η οποία έρχεται να προστεθεί στα πέτρινα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.
Κυβέρνηση και Δανειστές, παράλληλα με τα ντόπια και ξένα συμφέροντα, συνεχίζουν ακάθεκτοι τις μειώσεις εισοδημάτων, μισθών και συντάξεων, τη φοροεπιδρομή και το ξεπούλημα του δημόσιου και εθνικού μας πλούτου.
Χαριστική βολή δόθηκε στις συντάξεις, καθώς μειώσεις που φθάνουν το 25% φέρνουν οι νέες περικοπές που ψήφισε η κυβέρνηση και οι οποίες θα ισχύσουν από 1/1/2019, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία φτωχοποίησης για τους νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016) που καλούνται να επιβιώσουν με συντάξεις πείνας. Παράλληλα, η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, που ξεκίνησε με τη βίαιη προσαρμογή των νέων συντάξεων και επιδομάτων, θα ολοκληρωθεί το 2019 με τη μείωση ή και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τους παλαιούς συνταξιούχους.
Ριζικές αλλαγές έρχονται στις κρατικές επιχειρήσεις που εντάσσονται στο υπερταμείο για 99 έτη. Οι ΔΕΚΟ αυτές θα αποκτήσουν κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, υποχρέωση τριμηνιαίας δημοσιοποίησης των οικονομικών τους μεγεθών, τήρηση των χρηματοοικονομικών τους στοιχείων σε Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, επιτροπές εσωτερικού ελέγχου, ετήσια και πενταετή επιχειρησιακά σχέδια, ονομαστική αναφορά των αποδοχών των μελών των διοικήσεων τους κ.ά. Πρόκειται για τον Όμιλο ΔΕΗ (το 34%, μαζί με το 17% του ΤΑΙΠΕΔ), την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ,  τον ΟΑΣΑ (ΟΣΥ Α.Ε. και ΣΤΑΣΥ Α.Ε.), το ΟΑΚΑ, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), το 25% της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», το ποσοστό στις Ελληνικές Αλυκές, την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, την εταιρεία διαχείρισης της Διώρυγας Κορίνθου και τους Οργανισμούς Κεντρικών Αγορών Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Η μεταφορά των ΔΕΚΟ στην ΕΕΣΥΠ θα υλοποιηθεί μέχρι τέλους του έτους, ενώ το υπερταμείο θα έχει καταστεί ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα, με περισσότερους από 41.000 άμεσα και έμμεσα εργαζομένους.
Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), όπως είναι η επίσημη ονομασία του υπερταμείου, θέτει «δρακόντειους» κανόνες λειτουργίας των θυγατρικών του εταιρειών, ενώ στον εσωτερικό κανονισμό ορίζονται αναλυτικά η σύγκρουση συμφερόντων, η διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων και ο έλεγχος της απόδοσης των επιχειρήσεων. Ο νέος εσωτερικός κανονισμός θα ρυθμίζει τις σχέσεις του τριγώνου που ορίζουν το υπερταμείο, το ελληνικό Δημόσιο (κυβέρνηση) και η ΔΕΚΟ. Τα μέλη των διοικήσεων θα αξιολογούνται κάθε δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Δ.Σ. του υπερταμείου. Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ή αλλιώς υπερταμείο θα ζητήσει από τις ΔΕΚΟ οι οποίες πέρασαν υπό τον άμεσο έλεγχό του, business plan έως τον Απρίλιο.
Ωστόσο, δεν μπορεί να αποτιμηθεί με ασφάλεια το τι μπορεί να σημαίνει όλο αυτό για τους εργαζόμενους, πάντως σίγουρα εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους και προκλήσεις, ενώ πρέπει όλοι μας να επαγρυπνούμε και να μην επαναπαυόμαστε σε φρούδες υποσχέσεις, ούτε όμως να υποκύπτουμε στις ποικιλώνυμες  Κασσάνδρες.
Στον ΔΕΔΔΗΕ, συνεχίζονται και εντείνονται οι τεράστιες ελλείψεις σε τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, ως συνέπεια των μηδενικών προσλήψεων, η τεράστια έλλειψη υλικών, η απαξίωση νευραλγικών τομέων της εταιρίας, αλλά και η εργολαβοποίηση όλων των δραστηριοτήτων, ενώ όλα τούτα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση της εταιρίας.
Μολαταύτα, ο χρόνος που πέρασε ήταν για τον Πανελλαδικό Σύλλογο Καταμετρητών, γόνιμος και δημιουργικός, καθώς υλοποιήθηκαν σε μέγιστο βαθμό οι στόχοι που τέθηκαν στην προηγούμενη Γενική μας Συνέλευση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο και το Προεδρείο του Πανελλαδικού Συλλόγου Καταμετρητών προασπίζεται με όλες του τις δυνάμεις τα συμφέροντα των μελών του, ανεξαρτήτως ειδικότητας, αλλά και όλων των εργαζόμενων που φέρουν την Κατηγορία-Ειδικότητα ΔΟ2Β (Καταμετρητών), την οποία εκπροσωπούμε νόμιμα.
Οι συναντήσεις με την διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ για πλήθος ζητημάτων που αφορούν τους εργαζόμενους στην εταιρία, ήταν συνεχείς και η επίλυση των ζητημάτων της καθημερινότητας υπήρξε τάχιστη και επιτυχής.
Αντιμετωπίστηκαν και επιλύθηκαν άμεσα, ζητήματα ετεροαπασχόλησης καταμετρητών σε αλλότρια καθήκοντα, θέματα περικοπής επιδομάτων και χιλιομετρικών αποζημιώσεων, αλλά και πλήθος άλλων ατομικών και συλλογικών προβλημάτων ανά την επικράτεια.
Το Προεδρείο του Συλλόγου μας πραγματοποίησε επίσημες περιοδείες και επισκέψεις σε Περιοχές του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική, αλλά και στην περιφέρεια, αναφέροντας ενδεικτικά, την Περιοχή Μεσογείων του ΔΕΔΔΗΕ στο Μαρκόπουλο Αττικής (11/1/2017), την Περιοχή ΔΕΔΔΗΕ Πειραιά στα Καμίνια (20/1/2017), στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ Περιοχής Αθήνας στην Aγησιλάου (31/1/2017), τις Περιοχές του ΔΕΔΔΗΕ Πατρών και Πύργου Ηλείας (6/2/2017), την Περιοχή Φιλοθέης  Κηφισιάς στη Νέα Ιωνία (20/3/2017), την Στερεά Ελλάδα και τις Περιοχές του ΔΕΔΔΗΕ Λιβαδειάς και Θηβών (23/3/2017), τα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ Περιοχής Περιστερίου στο Χαϊδάρι Αττικής (4/5/2017) κλπ.
Στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΔΕΔΔΗΕ, στο Μουσείο Μπενάκη, παραβρέθηκε στις 13/2/2017, εκ μέρους του Δ.Σ. ο Πρόεδρος Δημήτρης Καρέλης και ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Καλπούζος.
Στις εργασίες του 38ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα (29-31 Μαΐου 2017) συμμετείχαν ως Σύνεδροι ο Πρόεδρος Δημήτρης Καρέλης, ο Αντιπρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Νίκος Χριστοδούλου, ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Καλπούζος και ο Ταμίας Σπύρος Σπυρόπουλος. Στις αρχαιρεσίες επανεξελέγη ως μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την επόμενη τριετή θητεία ο συνάδελφος Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Χριστοδούλου.
Το προεδρείο του Συλλόγου πραγματοποίησε παράλληλα ενημερωτικές επισκέψεις σε τοπικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας και στον ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα της Φλώρινας.
Επίσκεψη στον Τομέα Λειτουργίας Τηλεμέτρησης της Διεύθυνσης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ και το Κύριο κέντρο τηλεμέτρησης στην Αθήνα, στο Ρουφ πραγματοποίησε το Προεδρείο (20/9/2017), συναντήθηκε με τον Τομεάρχη Λειτουργίας Τηλεμέτρησης κ. Βασίλη Ρογκάκο και ξεναγήθηκε στο Κεντρικό Σύστημα «Τηλεμέτρησης & επεξεργασίας μετρητικών δεδομένων Μέσης Τάσης» και «Τηλεμέτρησης παροχών ηλεκτρικής ενέργειας Μεγάλων Πελατών Χαμηλής Τάσης, με συμφωνημένη ισχύ άνω των 55KVA», του ΔΕΔΔΗΕ.
Στη διεξοδική και εποικοδομητική συζήτηση που επακολούθησε διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων τόσο για την σπουδαιότητα της χρήσης νέων τεχνολογιών στην καταμέτρηση της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για τον πολυσήμαντο ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού των Γραφείων Καταμέτρησης και κυρίως των έμπειρων Καταμετρητών του ΔΕΔΔΗΕ, στην πρακτική εφαρμογή τους.
Η Τηλεμέτρηση-Τηλεδιαχείριση των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας (Automatic Meter Reading), παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές και πλεονεκτήματα, όπως και οποιαδήποτε άλλη τεχνολογική εξέλιξη, δεν αποτελεί όμως πανάκεια για την επίλυση των ζητημάτων της δραστηριότητας της καταμέτρησης, τουναντίον καθίσταται επιβεβλημένος ο περιοδικός και έκτακτος οπτικός έλεγχος όλων των τηλεμετρούμενων παροχών, από κατάλληλα εκπαιδευμένους τακτικούς καταμετρητές του ΔΕΔΔΗΕ.
Επίσκεψη στην Διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών και τον Τομέα Περιφερειακών Συστημάτων του ΔΕΔΔΗΕ στην Αθήνα πραγματοποίησε το Προεδρείο, την 21η Σεπτεμβρίου 2017, όπου συναντήθηκε με τον Τομεάρχη Περιφερειακών Συστημάτων κ. Γιώργο Λιακόπουλο και τον Υποτομεάρχη Συστημάτων Καταμέτρησης κ. Γιάννη Παπαιωάννου, έγινε διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα περιφερειακά πληροφοριακά συστήματα καταμέτρησης, ενώ ακολούθησε παρουσίαση καταχωρητών καταμέτρησης, νέας προηγμένης τεχνολογίας. Στα προβλήματα των απαρχαιωμένων και τεχνολογικά ανεπαρκών παλαιών καταχωρητών, προστίθεται και το υπέρογκο κόστος συντήρησής τους, πράγμα που καθιστά επιβεβλημένη και συμφέρουσα για την εταιρία την άμεση αντικατάστασή τους με την προμήθεια νέου τύπου καταχωρητών ή ανθεκτικών Tablets εργασίας, για τις ανάγκες των γραφείων καταμέτρησης πανελλαδικά.
Εξαιρετικής σημασίας συνάντηση, είχε την ίδια ημέρα, το Προεδρείο του Συλλόγου μας με την κ. Αλεξία Κούρτη, Τομεάρχη Διαδικασιών & Συστημάτων Εξυπηρέτησης Καταναλωτών της Διεύθυνσης Χρηστών Δικτύου.
Επίσκεψη στην επιτελική Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων και Οργάνωσης (ΓΔ/ΑΝΠ) της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30, Αθήνα) πραγματοποίησε το Προεδρείο την 25η Σεπτεμβρίου 2017, όπου συναντήθηκε με τον κ. Γεώργιο Δαμάσκο, Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων και Οργάνωσης (ΓΔ/ΑΝΠ) της ΔΕΗ, στα πλαίσια των επαφών του Προεδρείου του Συλλόγου Καταμετρητών που έχουν ως στόχο την πραγματοποίηση Ημερίδας για την ανάδειξη της διαχρονικής αξίας της νευραλγικής δραστηριότητας της Καταμέτρησης Ηλεκτρικής Ενέργειας, τη σπουδαιότητα των ακριβών μετρήσεων και των εμπεριστατωμένων ελέγχων της μετρητικής διάταξης, αλλά και την επίλυση των ζητημάτων που ενσκήπτουν καθημερινά και αντιμετωπίζονται από τις υπηρεσίες και το έμπειρο προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ.
Ένα πρόβλημα που προέκυψε, εν μέσω θέρους, σχετικά με την καθυστέρηση εγκατάστασης του αναδόχου εργολάβου καταμέτρησης στην Περιοχή Φιλοθέης-Κηφισιάς, με ορατό τον κίνδυνο να μην καταμετρηθούν χιλιάδες πελάτες, λύθηκε με την «επιστράτευση» τακτικών Καταμετρητών της Περιοχής και την προσωρινή απόσπαση συναδέλφων από τις όμορες περιοχές Αθήνας, Περιστερίου, Πειραιά και Καλλιθέας, ενώ ανέδειξε περίτρανα και σε όλο τους το μεγαλείο, τις παθογένειες ενός πανθομολογούμενου πλέον αποτυχημένου μοντέλου.
Η εναντίωση και η σθεναρή αντίδρασή μας στην ανάθεση της καταμέτρησης των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε τρίτους δεν αποτελεί δογματισμό αλλά στοιχειοθετημένη αντίληψη και θέση, η οποία εκφράζεται επίσημα και διαχρονικά, τεκμηριωμένη με αδιάσειστα, οικονομικά και λειτουργικά στοιχεία.
Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά πως η μόνη λύση για το ΔΕΔΔΗΕ είναι η Καταμέτρηση να γίνεται με ίδια μέσα, με αξιοποίηση του υπάρχοντος τακτικού προσωπικού Καταμετρητών (ΔΟ2Β), ταυτόχρονα με προσλήψεις και μετατάξεις τακτικού προσωπικού στην ειδικότητα του Καταμετρητή, πιθανόν και με αυξημένα προσόντα, όπως πτυχίο ηλεκτρολόγου ή άλλης συναφούς ειδικότητας μέσης εκπαίδευσης, ώστε να αποτελέσουν τον κορμό υποστήριξης της τηλεμέτρησης, αν και όποτε εκείνη επεκταθεί στο σύνολο των παροχών ηλεκτρικής ενέργειας, με πιθανή παράλληλη αξιοποίηση μέρους των σημερινών εργολαβικών εργαζόμενων.
Ως την οριστική απομάκρυνση των εργολάβων, απαιτείται πλήρης και απαρέγκλιτη εφαρμογή των εργολαβικών συμβάσεων, με ταυτόχρονη επιβολή των απαιτούμενων ρητρών, χωρίς διττές ερμηνείες και αναγνώσεις.
Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Καταμετρητών συμμετείχε ενεργά και δυναμικά στα συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, αντιδρώντας στο «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας και στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.
Στο συλλαλητήριο κατά της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας (4/12/17), συμμετείχε κλιμάκιο του Πανελλαδικού Συλλόγου Καταμετρητών Ομίλου ΔΕΗ, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. συνάδελφο Θανάση Χατζηχαρίση.
Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Καταμετρητών, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της 11ης Φεβρουαρίου 2017, στήριξε συμμετέχοντας έμπρακτα, τη συνέχιση των (από 6/2/2017) απεργιακών μέτρων της ΕΤΕ/ΔΕΗ.
Καταδικάσαμε επίσης, μετά βδελυγμίας, την άθλια και κατάπτυστη πράξη της επίθεσης, της βιαιοπραγίας και του βάναυσου ξυλοδαρμού εργαζόμενου στην εργολαβία καταμέτρησης, στην Περιοχή Χαλκίδας του ΔΕΔΔΗΕ.
Το Προεδρείο του σωματείου μας συμμετείχε στην προγραμματισμένη (31/10/2017) συνάντηση των πρωτοβαθμίων Συλλόγων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με αντικείμενο την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΕΣΣΕ,  όπου τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι από όλα σχεδόν τα Σωματεία-Μέλη της Ομοσπονδίας, ενώ το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ παρουσίασε το διεκδικητικό πλαίσιο των συζητήσεων που διαμορφώθηκε και το οποίο μπορεί να συνεχίσει να τροφοδοτείται, υπό την αίρεση ότι κάθε νέο αίτημα δεν μπορεί να εμποδίζει συνολικά τη διαπραγμάτευση. Την εισήγηση από την πλευρά του Πανελλαδικού Συλλόγου Καταμετρητών - Εισπρακτόρων Ομίλου ΔΕΗ πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τμήματος του Εγχειριδίου Ρευματοκλοπών, αλλά και του Κώδικα ΕΔΔΗΕ, ο Πανελλαδικός Σύλλογος Καταμετρητών, επισήμανε με σχετική ανακοίνωση, για μια ακόμη φορά, την τεράστια συνεισφορά των Καταμετρητών του ΔΕΔΔΗΕ στον εντοπισμό και τις διαδικασίες διερεύνησης και διαπίστωσης ρευματοκλοπών.
Να επισημάνουμε πως οι μη τεχνικές απώλειες, ιδίως εκείνες του δόλιου τύπου από ανέντιμους καταναλωτές, με την τεράστια έξαρση στις κλοπές ηλεκτρικής ενέργειας, τείνουν να γίνουν το σοβαρότερο πρόβλημα για τις ηλεκτρικές εταιρείες διεθνώς και παρότι οι τάσεις της μέτρησης κατευθύνονται προς την αυτόματη ανάγνωση από πολυλειτουργικούς ηλεκτρονικούς μετρητές, οι έλεγχοι εξακολουθούν να βασίζονται στη μακροσκοπική επιθεώρηση, τον οπτικό έλεγχο των εγκαταστάσεων μέτρησης, για την ανίχνευση της παράνομης επέμβασης.
Επίσης, ο σύλλογός μας τόνισε, με συνεχείς ανακοινώσεις, επιστολές και οχλήσεις προς τη διοίκηση, πως η διοικητική ενέργεια της συστηματικής ανάθεσης αλλότριων καθηκόντων σε τακτικούς Καταμετρητές της εταιρίας του ΔΕΔΔΗΕ είναι  μη σύννομη, αντισυμβατική και αντικανονιστική διαδικασία, που παραβιάζει σαφείς διατάξεις, οι οποίες διέπουν την άσκηση των καθηκόντων της Κατηγορίας – Ειδικότητας του Καταμετρητή (ΔΟ2Β).
Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για λόγους ασφαλείας, θεωρούμε πως δεν κρίνεται σύννομη και επιβεβλημένη η παρουσία των Καταμετρητών σε Τεχνικά Συνεργεία, τουναντίον οι ίδιοι απομακρύνονται με αυτόν τον τρόπο από τα ιδιαιτέρως σημαντικά καθήκοντά τους, στα οποία είναι εξαιρετικά παραγωγικοί και χρήσιμοι για την εταιρία, για το λόγο αυτό εστάλη επιστολή (2-10-2017) στην αρμόδια υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ, έγιναν οι δέουσες συναντήσεις και αναμένουμε απάντηση.
Ο Σύλλογός μας δίνει πάντοτε έμφαση στην αξία της εκπαίδευσης, για τον εκπαιδευόμενο και την επιχείρηση, καθώς υλοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, τον προηγούμενο χρόνο, ο κύκλος εκπαίδευσης καταμετρητών τακτικών υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ στις σχολές της Άνοιξης στην Αθήνα και της Φλώρινας με θέμα τη λήψη ενδείξεων μετρητών φωτοβολταϊκών συστημάτων (ΦΒ) από αυτοπαραγωγούς ενεργειακού συμψηφισμού (net metering).
Στην υπόθεση του ανοίγματος των κλιμακίων συναδέλφων, αποφοίτων ΤΕΛ και Μέσων Τεχνικών Σχολών, συνεχίστηκαν οι δικαστικές διεκδικήσεις, με την επίτευξη νέας, θετικότατης Εφετειακής απόφασης (υπόθεση Αποσπόρη), καθώς επίσης και η επιδίωξη της εξωδικαστικής επίλυσης του ζητήματος, επίκειται δε άμεση συνάντηση με τον κ. Μανόλη Βελεγράκη, Διευθυντή της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ, για τη διευθέτηση του προβλήματος. Για το ζήτημα έχει αποσταλεί σχετική επιστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ, την 1/3/2017.
Δρομολογήσαμε ήδη ζητήματα πιλοτικών προσφυγών κατά των περικοπών μισθών και επιδομάτων, διευρύναμε έτι περαιτέρω τα Τοπικά Παραρτήματα, ενώ τελεσφόρησε και το θέμα της αλλαγής του καταστατικού του Σωματείου μας.
Υλοποιείται άμεσα η αναμόρφωση της «ΟΔΗΓΙΑΣ 81» της Καταμέτρησης, καθώς στην πρόσφατη συνάντησή μας με τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χρήστο Σπίγκο, συμφωνήθηκε η άμεση τακτοποίηση του ζητήματος και ο ορισμός τεχνικής επιτροπής διαμόρφωσής της, με την άμεση συμμετοχή μας.
Τέλος, ένα ακόμη πάγιο αίτημα-πρόταση του Πανελλαδικού Συλλόγου Καταμετρητών Ομίλου ΔΕΗ, υλοποιήθηκε από την Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και την Διεύθυνση Οργάνωσης, Ασφάλειας Εργασίας & Στεγαστικής Μέριμνας (ΔΟΑΕΣΜ) του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς παραλήφθηκαν ήδη και διανέμονται άμεσα στους δικαιούχους συναδέλφους, τα νέα εφόδια ιματισμού-υπόδησης (στολή) των Καταμετρητών τακτικών υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ.


Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Β. Καρέλης


 Πρόγραμμα δράσης 2018 
Αθήνα  07-02-2018

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι
Οι στόχοι που θέσαμε στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας και τον διοικητικό προγραμματισμό για το 2017, επιτεύχθηκαν σε μέγιστο βαθμό, καθώς οι περισσότεροι απ’ αυτούς πραγματοποιήθηκαν ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης.
Το Πρόγραμμα Δράσης προσδιορίζει τις νέες δραστηριότητες που αναπτύσσουμε κατά το επόμενο έτος, προς όφελος των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ και το ΔΕΔΔΗΕ, διεκδικώντας μέσω πρωτοβουλιών το αυτονόητο, την προστασία δηλαδή των θέσεων εργασίας και του εισοδήματός τους, την αξιοπρεπή δουλειά και την προστασία από κινδύνους που ενδέχεται να απειλήσουν την ασφάλεια ή την υγεία τους κατά την εργασία.
Με βάση λοιπόν την αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση της εταιρίας και τα θετικά αποτελέσματα που έχουμε ως σήμερα, θέτουμε ως άμεσες και βασικές δράσεις και επιδιώξεις για το 2018:

Γενικά:
Ø       Αξιώνουμε άμεσες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του ΔΕΔΔΗΕ.
Ø       Διεκδικούμε την εκπαίδευση των συναδέλφων διοικητικοοικονομικών (ΔΟ2Α) στην Πληροφορική και την παράλληλη πιστοποίηση των γνώσεών τους και των δεξιοτήτων τους στη χρήση υπολογιστών, καθώς και σε ζητήματα δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
Ø       Απαιτούμε την χορήγηση ολόκληρου του επιδόματος τροφείου στο ΔΕΔΔΗΕ.
Ø       Επιδιώκουμε την άμεση υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε.

Κλαδικά:
Ø       Επιδιώκουμε την άμεση απομάκρυνση των εργολαβιών από την καταμέτρηση Ηλεκτρικής Ενέργειας, με παράλληλες προσλήψεις τακτικών καταμετρητών και τη μετάταξη συναδέλφων στην ειδικότητα ΔΟ2Β.
Ø       Διεκδικούμε δυναμικά τα επαγγελματικά μας συμφέροντα, με καινοτόμες δράσεις και πρωτότυπες ιδέες στην πράξη.
Ø       Ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες για διεύρυνση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων των τακτικών Καταμετρητών, με ιδιαίτερη στόχευση  στον εντοπισμό ρευματοκλοπών, στον οπτικό έλεγχο των έξυπνων μετρητών και την τεχνολογία της Τηλεμέτρησης.
Ø       Προχωρούμε στην αναμόρφωση της «Οδηγίας 81» Καταμέτρησης, με στόχο την δημιουργία, εντός της οδηγίας, ενός «καθηκοντολογίου» των καταμετρητών, το οποίο θα περιγράφονται με σαφήνεια τα καθήκοντα, οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις τους και θα είναι σεβαστά απ’ όλες τις πλευρές.
Ø       Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την επαγγελματική κατοχύρωση και πιστοποίηση των δραστηριοτήτων του Καταμετρητή, σύμφωνα με το παράδειγμα της διεθνούς εμπειρίας, με διαδικασίες χαμηλού ή ελάχιστου κόστους για την εταιρία.
Ø       Αντιμετωπίζουμε τα πραγματικά προβλήματα των συναδέλφων, δίνουμε απαντήσεις στα μείζονα ερωτήματά τους και ακούμε τις προτάσεις τους για τα ανοιχτά ζητήματα της καθημερινότητας, ορίζοντας πλέον τον επόμενο, διευρυμένο στρατηγικό κύκλο του Σωματείου μας.
Ø       Επιδιώκουμε την άμεση λύση στα προβλήματα των Γραφείων Καταμέτρησης, ταυτόχρονα με την   αντιμετώπιση της έλλειψης υλικών και την αντικατάσταση των ελαττωματικών, κατεστραμμένων και παρωχημένων υλικών, με νέας σύγχρονης τεχνολογίας υπολογιστές και καταχωρητές ή ανθεκτικά Tablets εργασίας.
Ø       Δίνουμε έμφαση στην κατοχύρωση ασφαλούς, υγιούς και αξιοπρεπούς, εργασιακού περιβάλλοντος, ως ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, με την ανάπτυξη προληπτικών μέτρων, καθώς και την εφαρμογή πολιτικών, συστημάτων και προγραμμάτων προστασίας των εργαζομένων.
Ø       Επιμένουμε στην αναγκαιότητα ενός «Ειδικού Τομέα Ελέγχου» για τις μετρητικές διατάξεις (εργολαβίες, ρευματοκλοπές, εσωτερικός έλεγχος), όπου θα συμμετέχουν Καταμετρητές.
Ø       Διοργανώνουμε Ημερίδα για την Καταμέτρηση. Παρότι η ηλεκτρική ενέργεια κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, η μέτρησή της προκαλεί σύγχυση στον καταναλωτή, διότι δεν είναι κάτι άμεσα ορατό κι ενώ είμαστε εξοικειωμένοι με όρους όπως watt, volt και ampere, δεν έχουμε σαφή κατανόηση των όρων αυτών. Η ημερίδα αυτή θα καταδείξει συγχρόνως την αξία της ορθής μέτρησης ενός «αόρατου» αγαθού που όλοι καταναλώνουμε, λίγοι όμως κατανοούμε.
Δικαστικά:
Ø       Συνεχίζουμε τη διαδικασία των προσφυγών για τις περικοπές των επιδομάτων αδείας και εορτών.
Ø       Καταθέτουμε άμεσα τις πιλοτικές αγωγές κατά των περικοπών (έως και 45%) του «Ειδικού επιδόματος φύσεως εργασίας 25%» (καταμέτρησης) με τον εργατολόγο κ. Δημήτρη Περπατάρη.
Ø       Προχωρούμε άμεσα στις απαραίτητες διαβουλεύσεις για την εξωδικαστική επίλυση του ζητήματος του ανοίγματος των κλιμακίων συναδέλφων αποφοίτων Μέσων Τεχνικών Σχολών, παράλληλα με τις δικαστικές τους διεκδικήσεις.
Για το Δ.Σ.

Ο Γενικός Γραμματέας


Γιάννης Καλπούζος