Το 36ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και οι χαμένες ευκαιρίες

Το 36ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και οι χαμένες ευκαιρίες

Παρελθόν αποτελεί το 36ο Έκτακτο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, μετά από ένα δίμηνο αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ από τη μία και έξι εκ των δυναμικότερων Σωματείων μελών της από την άλλη.

Το χρονικό

Όπως είναι γνωστό οι εργασίες του Συνεδρίου, που διεξήχθησαν στο Ξενοδοχείο Novotel στην Αθήνα, είχαν διακοπεί στις 13 Απριλίου μετά από διαφωνία των έξι Σωματείων δηλαδή της Ένωσης Διοικητικού Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ-ΔΕΗ), του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού, του Πανελλαδικού Συλλόγου Καταμετρητών, του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυλάκων, του Σωματείου Ορυχείων Σταθμών Μεγαλόπολης και της «Εργατικής Αλληλεγγύη», στην αξίωση της Διοίκησης της ΓΕΝΟΠ να ζητηθούν ως προϋπόθεση συμμετοχής, εξουσιοδοτήσεις από τα σωματεία ώστε οι συνδρομές των μελών ύψους 1,62 ευρώ ανά φυσικό μέλος των Πρωτοβάθμιων Σωματείων (από 0,53) που δικαιούται η ΓΕΝΟΠ, να παρακρατούνται από τα μέλη απ’ ευθείς από τη ΔΕΗ και τις θυγατρικές εργοδότριες εταιρίες και να αποδίδονται στη συνέχεια στη ΓΕΝΟΠ.
Οι Σύλλογοι δεν αρνήθηκαν να καταβάλουν το ποσό, ως καταστατική υποχρέωση, παρά το υπέρογκο ύψος του σε σχέση με το παρελθόν και τη σημερινή  οικονομική συγκυρία, απλώς με δήλωσή τους ανέλαβαν την υποχρέωση να καταβάλλουν κάθε μήνα οι ίδιοι το αναλογούν ποσό στη ΓΕΝΟΠ, κάτι που δεν δέχτηκε η Ομοσπονδία.  Τα Σωματεία θεώρησαν επίσης πως η εξουσιοδότηση προς τη ΔΕΗ αποτελεί εγγύηση για να καλυφθεί μέρος του χρέος των 1,3 εκατ. ευρώ που βαρύνει τη ΓΕΝΟΠ, δηλαδή το δάνειο των 500.000 ευρώ που της χορήγησε ΔΕΗ, κάτι που πιθανόν να δέσμευε τα Σωματεία και τις διοικήσεις τους για πολλά χρόνια και χωρίς να έχουν οι ίδιοι και οι εργαζόμενοι που είναι μέλη τους, καμία ευθύνη. Εξάλλου στο θέμα των εισφορών και των παρακρατήσεων, αναφέρεται με παρεμφερή θέση και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στην έκθεσή του για το ζήτημα του παραπάνω δανείου και των επιχορηγήσεων στη ΓΕΝΟΠ, θέμα που ερευνά εδώ και καιρό και η Ελληνική δικαιοσύνη.
Στην επανέναρξη του Συνεδρίου την Πέμπτη 12 Ιουνίου οι Σύλλογοι δεν έγιναν αποδεκτοί και οι αντιπρόσωποι τους δεν νομιμοποιήθηκαν από τη Διοίκηση της ΓΕΝΟΠ και το Σώμα των Συνέδρων, με αποτέλεσμα να προσφύγουν στη άμεσα δικαιοσύνη και στη διαδικασία των Ασφαλιστικών Μέτρων. Η Ελληνική δικαιοσύνη, με την δίκαιη ετυμηγορία της, διέταξε να επιστέψουν δικαιωμένοι και να συμμετάσχουν κανονικά οι Σύνεδροι των Συλλόγων που αποβλήθηκαν άδικα από τις εργασίες του Συνεδρίου, κάτι που έγινε άμεσα.
Όμως μια ακόμη ευκαιρία είχε πλέον χαθεί…

Η χαμένη ευκαιρία

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ έχασε την ευκαιρία να αναγεννηθεί μέσα από ένα ενωτικό και δυναμικό συνέδριο θέσεων και αρχών, δικαιώνοντας πλέον όλους όσους πιστεύουν πως ο καυγάς έγινε μόνο για το «πάπλωμα»… Οι συνάδελφοί μας εργαζόμενοι την μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, αισθάνονται πια πιο μόνοι από ποτέ, ευρισκόμενοι μπροστά σε λαίλαπα αλλαγών και προκλήσεων από μια πολιτική που κατακρεουργεί και ξεπουλά τον εθνικό μας πλούτο. Χάθηκε επίσης η ευκαιρία να δείξουμε στον Έλληνα εργαζόμενο ότι μπορούμε να είμαστε προπύργιο στις επερχόμενες ληστρικές πολιτικές. Πως θα το κάνουμε αυτό όταν δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε τα του οίκου μας; Πως θα πείσουμε όταν θεωρείται πλέον αμάρτημα ο συνδικαλιστής να πράττει το αυτονόητο καθήκον του, να υπερασπίζεται δηλαδή τα δίκαια συμφέροντα εκείνων που τον έχουν εκλέξει; Επίσης, δεν εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία ώστε να καταφέρουμε κάποτε να αποβάλουμε οποιαδήποτε κομματική, παραταξιακή και ιδεολογική κηδεμονία και να κατεβάσουμε ένα μοναδικό ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ουτοπικό μεν για τη σημερινή ΓΕΝΟΠ, πραγματικότητα εδώ και κάποια χρόνια στον Πανελλαδικό Σύλλογο Καταμετρητών και κάποια ακόμη Σωματεία.

Οι προκλήσεις

Το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ ολοκληρώνεται καθώς, πέντε είναι συνολικά οι ενδιαφερόμενοι στην «κούρσα» για τη διεκδίκηση του και αναμένεται η κατάρτιση της short list για το επόμενο στάδιο της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών. Η πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ θα κρίνει εν πολλοίς και το εγχείρημα της σύστασης και πώλησης της «Μικρής ΔΕΗ» που κατά κοινή ομολογία δεν θα είναι το ίδιο ανώδυνο, πολιτικά και κοινωνικά, με αυτό της εκποίησης των δικτύων.
Το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει άμεσα τα ζητήματα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, με οποιοδήποτε νόμιμο και δυναμικό τρόπο έχει στη διάθεσή του, κάτι που δεν φαίνεται να έχει πράξει ως τα τώρα. Αυτή είναι λοιπόν η μεγαλύτερη πρόκληση, η αναγέννηση του συνδικαλιστικού κινήματος, μέσα από υγιείς διαδικασίες, με έρεισμα στην κοινωνία και εμπιστοσύνη από τους συναδέλφους.

Τα εκλογικά αποτελέσματα του 36ου Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ

Για την ιστορία, η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώθηκε, ανέδειξε ετερόκλητες συμμαχίες, άλλες για την εξουσία κι άλλες απλά για την ύπαρξη και την συμμετοχή στο κορυφαίο όργανο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής (σε παρένθεση οι έδρες):
ΕΑΜΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ -ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ    84 (12)
ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ                                           70 (10)
ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΕΔΡΩΝ       30 (4)
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ                           23 (3)
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ                                 19 (2)

Θα κλείσω την αναφορά μου αυτή με μια ρήση του Κινέζου διανοητή Κομφούκιου, του Διδάσκαλου Κονγκ: «Δυο πράγματα δεν γυρίζουν πίσω: ένα βέλος που έχει εκτοξευθεί και μια χαμένη ευκαιρία».

Με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα
του Πανελλαδικού Συλλόγου Καταμετρητών ομίλου ΔΕΗ

Δημήτρης Β. Καρέλης
http://www.lamiatimes.gr/2014/06/36_15.html