Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ετήσια Γενική Τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση Πανελλαδικού Συλλόγου Καταμετρητών Ομίλου ΔΕΗ (11/1/2019)


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΤΩΝ- ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΩΝ/ΔΕΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΟΣ ΓΕΝ.Ο.Π./ΔΕΗ-Κ.Η.Ε.
Αθήνα  12-01-2019
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ετήσια Γενική Τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Πανελλαδικού Συλλόγου Καταμετρητών Ομίλου ΔΕΗ την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα της ΓΕΝ.Ο.Π./ΔΕΗ-Κ.Η.Ε. Στουρνάρη 73-75, όπου συζητήθηκαν τα Θέματα Ημερησίας Διάταξης.
Πριν την έναρξη των εργασιών της Γ.Σ. πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του σωματείου από τον Πρόεδρο Δημήτρη Καρέλη.
Στη συνεδρίαση εγκρίθηκαν ομόφωνα, ο Απολογισμός Πεπραγμένων του Δ.Σ. για το 2018, με εισηγητή τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Δημήτρη Καρέλη, το Πρόγραμμα Δράσης του 2019, με εισηγητή τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Καλπούζο, ο Οικονομικός Απολογισμός για το 2018 και ο προϋπολογισμός του 2019, με εισηγητή τον Ταμία Σπύρο Σπυρόπουλο, ενώ αναγνώστηκε το πρακτικό της Εξελεγκτικής Επιτροπής για το «καλς χει». Συζητήθηκαν επίσης τρέχοντα θέματα, όπως οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και τη ΔΕΗ, αλλά και στη δραστηριότητα της Καταμέτρησης και γενικότερα ζητήματα του ΔΕΔΔΗΕ.
Μετά από πρόταση του Αναπληρωτή Γραμματέα Θάνου Χαραμόγλου, αποφασίσθηκε ομόφωνα από το Σώμα της Γενικής Συνέλευσης να πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη η επόμενη Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας.
Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., πρώην πρόεδρος του συλλόγου και μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Νίκος Χριστοδούλου, ενημέρωσε το Σώμα για θέματα της Ομοσπονδίας, ενώ για ζητήματα του  Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών (ΕΚΑ) ενημέρωσε το Σώμα ο εκπρόσωπος του συλλόγου Στάθης Κίτσης. Διαβάστηκε επίσης μήνυμα του Γ.Γ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Αντώνη Καρρά, ο οποίος συμμετέχει στις αγωνιστικές δράσεις της Ομοσπονδίας κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και βρισκόταν στην Μεγαλόπολη.
Κατόπιν σχετικής ψηφοφορίας, σύμφωνα με τη συνδικαλιστική νομοθεσία και το καταστατικό του συλλόγου, επελέγη η ΓΕΝ.Ο.Π./Δ.Ε.Η.-Κ.Η.Ε. ως δευτεροβάθμια οργάνωση για την εκπροσώπηση του Σωματείου στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.), ενώ εξελέγησαν τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή των τακτικών αρχαιρεσιών, οι οποίες αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, για την εκλογή νέων μελών Δ.Σ., Εκτελεστικής Επιτροπής και Συνέδρων-εκπροσώπων σε ΓΕΝ.Ο.Π./Δ.Ε.Η.-Κ.Η.Ε. και Ε.Κ.Α.
Θα ακολουθήσουν σχετικές ανακοινώσεις της Εφορευτικής Επιτροπής για την διαδικασία.
Μετά την ολοκλήρωση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, ακολούθησε γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους.

Διοικητικός Απολογισμός Δ.Σ. Πανελλαδικού Συλλόγου Καταμετρητών του έτους 2018

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι
Ένα περίπου χρόνο μετά την προηγούμενη Τακτική Γενική Συνέλευση (07-02-2018), βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα που ταλανίζουν την εργατική τάξη, αλλά και ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία, την τελευταία οκταετία. Ωστόσο, απέχουμε πολύ από τη λύση αυτών των προβλημάτων καθώς, όσο αποδυναμώνεται το συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσουν να πρυτανεύουν οι λογικές της αυτοσυντήρησης από τη μια και του διαίρει και βασίλευε από την άλλη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα αντιλαϊκά, μνημονικά μέτρα και νόμοι έχουν ριζώσει για τα καλά και δεν διαφαίνεται καμιά περίπτωση άμεσης απαγκίστρωσης απ’ όλα αυτά, δεν μένει παρά η συσπείρωση και ο κοινός αγώνας των εργαζομένων και του συνόλου της κοινωνίας έναντι των ποικιλώνυμων συμφερόντων.
Στην Ηλεκτρική Ενέργεια, οι αδιέξοδες επιλογές των κυβερνώντων, για το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και έναντι του κύρους της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης επιχείρησης των Βαλκανίων, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ έχουν επιδεινωθεί δραματικά. Επίσης, στο ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών σταθμών, θα κινδυνεύσει η βιωσιμότητα της εγχώριας αγοράς ενέργειας. Στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετοί καταναλωτές επιλέγουν εναλλακτικό προμηθευτή, ενώ ανοδικά κινείται και ο ρυθμός εκείνων που εναλλάσσονται μεταξύ των παρόχων, με τη ΔΕΗ να αυξομειώνει το μερίδιό της. Η πίτα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται, ωστόσο θα χρειαστεί ακόμη αρκετός χρόνος για να ξεκαθαριστεί πόσες εταιρείες λειτουργούν ευκαιριακά και καιροσκοπικά.
Στις 20 Μαρτίου 2018 ολοκληρώθηκε η αυτοδίκαιη και χωρίς αντάλλαγμα μεταβίβαση από το Ελληνικό Δημόσιο το 34,123% των μετοχών ΔΕΗ, στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), η οποία κατέχει συνολικά το 51,123% των μετοχών του Ομίλου ΔΕΗ, άμεσα το 34,123%  και έμμεσα το 17%, μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. είναι εταιρεία συμμετοχών και δεν ανήκει στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται.
Στον ΔΕΔΔΗΕ, οι λαθεμένες επιλογές, οι τεράστιες ελλείψεις σε τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, η μεγάλη έλλειψη υλικών, η απαξίωση νευραλγικών τομέων της εταιρίας και η εργολαβοποίηση του συνόλου σχεδόν των δραστηριοτήτων, έχουν φθάσει σε δυσχερές σημείο την εταιρία. Η πολυετής οικονομική κρίση, τα δυσβάστακτα τέλη και οι φόροι που επιβαρύνουν τον καταναλωτή, ωθούν μεγάλο ποσοστό αυτών στην ρευματοκλοπή. Η κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας έχει σημαντικό αντίκτυπο στους πελάτες τόσο στο κόστος όσο και στην ασφάλεια. Η ρευματοκλοπή αυξάνει τη χρέωση για τους υπόλοιπους καταναλωτές, ενώ η  παρέμβαση σε μετρητές ή καλώδια υπό τάση, αποτελεί σοβαρότατο κίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα από πιθανή ηλεκτροπληξία, υπερφορτώνει το σύστημα, το οποίο συχνά προκαλεί διακοπές, ενώ μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα και πυρκαγιά. Δεν λείπουν βεβαίως και οι «ειδικοί» στις ρευματοκλοπές, οι οποίοι τις έχουν αναγάγει πλέον, όχι σε τεχνική, αλλά σε τέχνη. Η εταιρία δηλώνει πως για πρώτη φορά η παραβατικότητα στις ρευματοκλοπές παρουσιάζει κάμψη, καθώς εντοπίσθηκαν 6.500 παραβάσεις ρευματοκλοπών  ύψους 15 εκατ. €, απ’ όπου ήδη εισπραχθεί τα 5 εκατ. €. Μέγιστη συμβολή σ’ αυτά τα θετικά αποτελέσματα είχαν οι εκπαιδευμένοι τακτικοί καταμετρητές του ΔΕΔΔΗΕ, για τους οποίους όμως και την εκπαίδευσή τους από τις Σχολές της εταιρίας, ουδεμία μνεία έγινε στις επίσημες ανακοινώσεις.
Ο ΔΕΔΔΗΕ μετά την εγκατάσταση Συστήματος Τηλεμέτρησης & επεξεργασίας μετρητικών δεδομένων Μέσης Τάσης το 2009 και την εγκατάσταση Συστήματος Τηλεμέτρησης Μεγάλων Πελατών Χαμηλής Τάσης το 2015, δρομολογεί την τηλεμέτρηση του συνόλου των παροχών. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Αθανάσιος Μισδανίτης έχει δημοσιοποιήσει ήδη την πρότασή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  για την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου 1,2 δισ., που αφορά στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο των ηλεκτροδοτούμενων παροχών. Η πρόταση περιλαμβάνει τη σύσταση θυγατρικής εταιρίας του ΔΕΔΔΗΕ, που θα έχει αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση και την τοποθέτηση των έξυπνων μετρητών, υπό την προϋπόθεση ότι η ΔEΗ θα παραχωρήσει στην ιδιοκτησία της θυγατρικής του Διαχειριστή μέρος των παγίων της αξίας 200 εκατ. ευρώ, για την ακρίβεια τους παλιούς μετρητές, ενώ εκείνος με τη σειρά του θα αναζητήσει χρηματοδότηση, ώστε με την τεχνογνωσία του να τρέξει το έργο του roll out.
Ωστόσο, σε ένα οικονομικά ασφυκτικό περιβάλλον, οι μη τεχνικές απώλειες, ιδίως εκείνες του δόλιου τύπου, με την τεράστια έξαρση στις ρευματοκλοπές, τείνουν να γίνουν το σοβαρότερο πρόβλημα για τις ηλεκτρικές εταιρείες διεθνώς και παρότι οι τάσεις της μέτρησης κατευθύνονται προς την αυτόματη ανάγνωση από πολυλειτουργικούς ηλεκτρονικούς μετρητές, οι έλεγχοι εξακολουθούν να βασίζονται στη μακροσκοπική επιθεώρηση, τον οπτικό έλεγχο των εγκαταστάσεων μέτρησης, για την ανίχνευση της παράνομης επέμβασης, καθιστώντας απαραίτητο τον ανθρώπινο παράγοντα. Η Τηλεμετρία - Τηλεδιαχείριση των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας (Automatic Meter Reading), παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές και πλεονεκτήματα, όπως και οποιαδήποτε άλλη τεχνολογική εξέλιξη, δεν αποτελεί όμως πανάκεια για την επίλυση των ζητημάτων της καταμέτρησης, τουναντίον καθίσταται επιβεβλημένος ο περιοδικός και έκτακτος οπτικός έλεγχος όλων των τηλεμετρούμενων παροχών, από κατάλληλα εκπαιδευμένους τακτικούς καταμετρητές του ΔΕΔΔΗΕ.
Η χρονιά που πέρασε όπως και ολόκληρη η προηγούμενη τριετία, που κλείνει φέτος με τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου το Φεβρουάριο του 2019, υπήρξε αποδοτική, αποτελεσματική και καινοτόμα για το Σύλλογό μας, καθώς υλοποιήθηκαν οι στόχοι που τέθηκαν στην προηγούμενη Γενική μας Συνέλευση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο και το Προεδρείο του Πανελλαδικού Συλλόγου Καταμετρητών πραγματοποίησε  επιτυχείς συναντήσεις με την διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, για την διευθέτηση πολλών και ποικίλων ζητημάτων της καθημερινότητας, για την προάσπιση των συμφερόντων των όλων των μελών του, ανεξαρτήτως κατηγορίας – ειδικότητας, αλλά και όλων των εργαζόμενων με την Κατηγορία-Ειδικότητα του Καταμετρητή (ΔΟ2Β). Αντιμετωπίστηκαν και επιλύθηκαν πολλά ζητήματα γενικά ζητήματα, αλλά και πλήθος άλλων ατομικών και συλλογικών προβλημάτων ανά την επικράτεια.
Το Προεδρείο του Συλλόγου μας πραγματοποίησε την χρονιά που μας πέρασε σειρά σημαντικών επισκέψεων και περιοδειών στην Αττική και την Περιφέρεια. Στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΔΕΔΔΗΕ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παραβρέθηκε στις 12.02.2018, εκπροσωπώντας το Δ.Σ. ο Πρόεδρος Δημήτρης Καρέλης και ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Καλπούζος.
Πρώτη εξόρμηση εκτός των τειχών για το 2018 έγινε στην Περιοχή Κορίνθου του ΔΕΔΔΗΕ, την 13η Μαρτίου. Σε ενημερωτική σύσκεψη στις σχολές ΔΕΔΔΗΕ στην Άνοιξη, στην Αθήνα, συμμετείχε το Προεδρείο μας την 15η Μαρτίου, με θεματική την απομάστευση στοιχείων μετρητών, τη δυνατότητα χρήσης νέων τεχνολογιών και εφαρμογών στην καταμέτρηση, τη χρήση νέων tablet-καταχωρητών και νέες προηγμένες εφαρμογές (applications), στον έλεγχο αλλά και στην τακτική καταμέτρηση.
Επίσκεψη στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ Περιοχής Άμφισσας πραγματοποίησε το Προεδρείο την 19η Ιουλίου. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Πρακτορείο ΔΕΔΔΗΕ της Ναυπάκτου.
Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιοδεία του Προεδρείου στην Θεσσαλονίκη, στις 17 Οκτωβρίου, όπου συναντήθηκε με τον Διευθυντή Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης του ΔΕΔΔΗΕ κ. Ιορδάνη Αμανατίδη και τον Βοηθό Διευθυντή κ. Σπυρίδωνα Γαβρά. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση και συζήτηση με συναδέλφους στις Περιοχές Δυτικής και Κεντρικής Θεσσαλονίκης. Το Προεδρείο του Σωματείου μας συναντήθηκε επίσης με τον Διευθυντή της Περιοχής Κεντρικής Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιο Μήτσιου. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με μια εξαιρετικά επιτυχημένη συζήτηση του Προεδρείου με συναδέλφους Καταμετρητές από τις Περιοχές της ΠΜΘ (Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Λαγκαδά, Μουδανιά, Πολύγυρο, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, κλπ). Περιοδεία στην Περιοχή Λαμίας του ΔΕΔΔΗΕ, πραγματοποίησε το Προεδρείο του Συλλόγου, την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου.
Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε περιοδεία του Προεδρείου στην Κρήτη και την Περιοχή Χανίων του ΔΕΔΔΗΕ, την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου. Στα γραφεία της Περιοχής Χανίων στις Μουρνιές, συναντήθηκαν με τον Διευθυντή της Περιοχής κ. Στυλιανό Μαναρωλάκη, ενώ στη συνέχεια ενημέρωσαν για διάφορα θέματα και αντάλλαξαν απόψεις με συναδέλφους.
Συχνές επισκέψεις σε όλες τις Περιοχές τις Αττικής πραγματοποίησε το Προεδρείο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επισκέφθηκαν διαδοχικά την Περιοχή Μεσογείων του ΔΕΔΔΗΕ στο Μαρκόπουλο Αττικής, την Περιοχή ΔΕΔΔΗΕ Πειραιά στα Καμίνια, στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ Περιοχής Αθήνας στην Aγησιλάου, τα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ Περιοχής Περιστερίου στο Χαϊδάρι Αττικής, την Φιλοθέη-Κηφισιά  και το ΔΕΔΔΗΕ Περιοχής Ελευσίνας.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά από το Σύλλογό μας, την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Novus City Hotel στην Αθήνα, η εξαιρετική ενημερωτική εκδήλωση-ημερίδα με θέμα: «Η διαχρονική αξία των μετρήσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας», την οποία διοργάνωσε ο Πανελλαδικός Σύλλογος Καταμετρητών. Στην ημερίδα, αναδείχτηκε η διαχρονική αξία της νευραλγικής δραστηριότητας της Καταμέτρησης Ηλεκτρικής Ενέργειας, η σπουδαιότητα των ακριβών μετρήσεων και των εμπεριστατωμένων ελέγχων της μετρητικής διάταξης, αλλά κυρίως, η αδιαμφισβήτητη, κομβική συνεισφορά, των Καταμετρητών τακτικών υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ. Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Καρέλης, παρουσίασε την ιστορία της ηλεκτρικής ενέργειας, των μετρητών και των μετρήσεων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εξήρε τον διαχρονικά σπουδαίο ρόλο του καταμετρητή, από την εποχή των Καταμετρητών-Εισπρακτόρων, ως την σημερινή εποχή της τεχνολογίας, των «έξυπνων» μετρητών και της Τηλεμετρίας. Κλείνοντας, παρουσίασε τις προτάσεις του Σωματείου για την καταμέτρηση και το εξαιρετικά σημαντικό έργο που καλείται να επιτελέσει στο άμεσο μέλλον, υπό τις νέες συνθήκες και τις τεχνολογικές εξελίξεις, η ειδικότητα του Καταμετρητή και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που την απαρτίζει. Ο κ. Κίμων Κουλιεράκης, Τομεάρχης Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού, στην εισήγησή του, αναφέρθηκε λεπτομερώς στην εκπαίδευση των καταμετρητών του ΔΕΔΔΗΕ, που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια και στα σημαντικότατα αποτελέσματα που είχε αυτή για την εταιρία. Ο κ. Κωνσταντίνος Ανδρεάδης, Διευθυντής Κλάδου Μετρήσεων της Διεύθυνσης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρθηκε στην τεχνολογία των «έξυπνων» ηλεκτρονικών μετρητών, αλλά και στο νευραλγικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο Καταμετρητής στην εποχή της τηλεμέτρησης. Ο κ. Βασίλης Ρογκάκος, Τομεάρχης Λειτουργίας Τηλεμέτρησης της Διεύθυνσης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρθηκε στην λειτουργία των Κέντρων Τηλεμέτρησης, στη λειτουργία, συλλογή και επεξεργασία δεδομένων, τον έλεγχο ορθής λειτουργίας μετρητικής διάταξης και πολλά άλλα, στο ήδη εγκατεστημένο σύστημα της τηλεμέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Ο κ. Παναγιώτης Χλαμπέας, Τομεάρχης Εργαστηρίων & Ασυρμάτων της Διεύθυνσης Δικτύου, έκανε εκτενή αναφορά στον καίριο ρόλο του καταμετρητή στους σημερινούς ελέγχους των μετρητικών διατάξεων, μέσω των επιτόπιων μακροσκοπικών ελέγχων και των σχετικών δελτίων αναφοράς. Παράλληλα στην ημερίδα προβλήθηκε βίντεο με εικόνες από την δραστηριότητα της «μάχιμης» καταμέτρησης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμούς, εκπρόσωποι της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ, Εκπρόσωποι των Εργαζομένων στα Διοικητικά Συμβούλια των  εταιριών, το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Προεδρεία και στελέχη Πρωτοβάθμιων σωματείων του Ομίλου ΔΕΗ, εκπρόσωποι φορέων και πολλοί συνάδελφοι Καταμετρητές από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Επαρχία.
Η εναντίωση και η σθεναρή αντίδρασή μας στην ανάθεση της καταμέτρησης των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε τρίτους δεν αποτελεί δογματισμό αλλά στοιχειοθετημένη αντίληψη και θέση, η οποία εκφράζεται επίσημα και διαχρονικά, τεκμηριωμένη με αδιάσειστα, οικονομικά και λειτουργικά στοιχεία.
Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά πως η μόνη λύση για το ΔΕΔΔΗΕ είναι η Καταμέτρηση να γίνεται με ίδια μέσα, με αξιοποίηση του υπάρχοντος εμπειρότατου τακτικού προσωπικού Καταμετρητών (ΔΟ2Β), ταυτόχρονα με προσλήψεις και μετατάξεις τακτικού προσωπικού στην ειδικότητα του Καταμετρητή, πιθανόν και με αυξημένα προσόντα, όπως πτυχίο ηλεκτρολόγου ή άλλης συναφούς ειδικότητας μέσης εκπαίδευσης, ώστε να αποτελέσουν τον κορμό υποστήριξης της τηλεμέτρησης, αν και όποτε εκείνη επεκταθεί στο σύνολο των παροχών ηλεκτρικής ενέργειας, με παράλληλη αξιοποίηση των σημερινών εργολαβικών εργαζόμενων. Ως την οριστική απομάκρυνση των εργολάβων, απαιτείται πλήρης και απαρέγκλιτη εφαρμογή των εργολαβικών συμβάσεων, με ταυτόχρονη επιβολή των προβλεπόμενων ρητρών.
Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Καταμετρητών συμμετείχε στα συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, αντιδρώντας στο «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας και στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και στον αγώνα κατά της εκποίησης των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ.
Το Προεδρείο του Πανελλαδικού Συλλόγου Καταμετρητών, προσυπέγραψε τη ΣΣΕ της ΔΕΗ στις 30 Μαΐου 2018, αλλά και τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ και της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, την 30η Ιουλίου, η οποία είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 24 Ιουλίου αλλά αναβλήθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική.
Επίσης, ο σύλλογός μας τόνισε, με συνεχείς ανακοινώσεις, επιστολές και οχλήσεις προς τη διοίκηση, πως η συστηματική ανάθεση αλλότριων ή παράλληλων καθηκόντων σε τακτικούς Καταμετρητές της εταιρίας του ΔΕΔΔΗΕ είναι  μη σύννομη, αντισυμβατική και αντικανονιστική διαδικασία, που παραβιάζει σαφείς διατάξεις, οι οποίες διέπουν την άσκηση των καθηκόντων της Κατηγορίας – Ειδικότητας του Καταμετρητή (ΔΟ2Β).
Ο Σύλλογός μας δίνει μέγιστη βαρύτητα στην εκπαίδευση των εργαζομένων. Το 2018, ολοκληρώθηκε ο κύκλος εκπαίδευσης καταμετρητών του ΔΕΔΔΗΕ στη λήψη ενδείξεων μετρητών φωτοβολταϊκών συστημάτων (ΦΒ) από αυτοπαραγωγούς ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), ενώ με πρόταση του συλλόγου μας αποφασίστηκε και ήδη υλοποιείται άμεσα νέα εκπαίδευση στους ηλεκτρονικούς και τηλεμετρούμενους μετρητές.
Σχετικά με την υπόθεση του ανοίγματος των κλιμακίων συναδέλφων, αποφοίτων ΤΕΛ και Μέσων Τεχνικών Σχολών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κ. Μανόλη Βελεγράκη, Διευθυντή της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ, με άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα για εξωδικαστική διευθέτηση του προβλήματος, ενώ παράλληλα συνεχίστηκαν οι δικαστικές διεκδικήσεις.
Καταθέσαμε ήδη, όπως οφείλαμε, καθώς είχαμε ομόφωνα αποφασίσει στην προηγούμενη Γενική μας Συνέλευση, ομαδικές αγωγές κατά των περικοπών επιδομάτων αδείας-εορτών και του «Ειδικού επιδόματος φύσεως εργασίας 25%» (καταμέτρησης) με τον εργατολόγο κ. Δημήτρη Περπατάρη και τους Συνεργάτες του, για όλους όσους συναδέλφους εξεδήλωσαν την επιθυμία.
Οι διαρκείς αλλαγές στην Κεντρική και όχι μόνο, Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, καθυστέρησαν την αναμόρφωση της «ΟΔΗΓΙΑΣ 81» Καταμέτρησης, όπως και άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τα Γραφεία Καταμέτρησης και εν γένει την δραστηριότητα αυτή.
Ένα πάγιο αίτημα-πρόταση του Πανελλαδικού Συλλόγου Καταμετρητών Ομίλου ΔΕΗ, υλοποιήθηκε από την Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και την Διεύθυνση Οργάνωσης, Ασφάλειας Εργασίας & Στεγαστικής Μέριμνας (ΔΟΑΕΣΜ) του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς παραλήφθηκαν και διανεμήθηκαν στους δικαιούχους συναδέλφους, εντός του 2018, τα νέα εφόδια ιματισμού-υπόδησης των Καταμετρητών τακτικών υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ, με αρκετά, σοβαρά προβλήματα στην διανομή αλλά και στην ποιότητα των υλικών, κάτι που αναφέρθηκε αρμοδίως και αναμένεται η άμεση επίλυσή τους.
Η αλλαγή Καταστατικού του Σωματείου είναι θέμα χρόνου, καθώς αναμένεται σύντομα η δημοσίευση της απόφασης από το Πρωτοδικείο Αθηνών, για την επίσημη και πρακτική εφαρμογή των αλλαγών.
Τα Τοπικά Παραρτήματά μας λειτουργούν, σε αγαστή συνεργασία με το Προεδρείο και το Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Χαιρετίζουμε τέλος όλους τους συναδέλφους διαφόρων ειδικοτήτων, που αποφάσισαν να γραφτούν στο Σύλλογο και να συμπορευτούν μαζί μας στο δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης. Κάθε νέα εγγραφή, κάθε νέα συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Β. Καρέλης

                                             Πρόγραμμα δράσης 2019                                  

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι
Οι επίτευξη σε μεγάλο βαθμό των στόχων που τέθηκαν στον διοικητικό προγραμματισμό του 2018, προσδιορίζει τη νέα πορεία και τους στόχους που θέτουμε για το επόμενο έτος. Στο προσεχές διάστημα, αμέσως μετά τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων μελών στα όργανα διοίκησης του Συλλόγου, καταστρώνοντας το επόμενο σχέδιο δράσης, προς όφελος των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ και το ΔΕΔΔΗΕ, οφείλουμε να παραμερίσουμε τις μικροπαραταξιακές ή προσωπικές επιφυλάξεις και αντιπαραθέσεις, δίνοντας χώρο στη συλλογική προσπάθεια και το κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας που πρυτανεύει τα τελευταία χρόνια στο Σύλλογό μας. Σκοπιμότητες και καιροσκοπισμοί δεν έχουν θέση σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία.

Γενικά:
Ø      Ζητούμε άμεσες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών του ΔΕΔΔΗΕ.
Ø      Επιδιώκουμε την εκπαίδευση των συναδέλφων διοικητικοοικονομικών (ΔΟ2Α) στην Πληροφορική, στη χρήση των υπολογιστών και τις νέες τεχνολογίες, καθώς και σε ζητήματα δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
Ø      Απαιτούμε την χορήγηση ολόκληρου του επιδόματος τροφείου στο ΔΕΔΔΗΕ.
Ø      Αξιώνουμε την χορήγηση επιδόματος Πρώτης Γραμμής σε όλους τους εργαζόμενους στα Γραφεία Καταμέτρησης.
Ø      Η παρουσία του Συλλόγου μας στο Internet μετράει ήδη μια δεκαετία. Για τον λόγο αυτό προχωράμε σε συνολικό ανασχεδιασμό του site μας αλλά και την σύνδεσή του με τα social media.
Ø      Προωθούμε το κοινωνικό πρόσωπο του σωματείου μας, δημιουργώντας Ομάδα Εθελοντών.
Ø      Μελετούμε και προβάλλουμε τις προτάσεις και τα αιτήματά μας, με συνολική ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του συλλόγου μας και θεσμοθετούμε μόνιμη επαφή μέσω emails και SMS.
Ø      Διανέμουμε ψηφιοποιημένο ή έντυπο ενημερωτικό υλικό και εντείνουμε τις παρεμβάσεις στα ΜΜΕ.
Ø      Αν οι εξελίξεις επιβάλουν κινητοποιήσεις, η μορφή τους θα προσδιορίζεται από κάθε πρόσφορο μέσο.
Ø      Κλιμάκιο του Συλλόγου θα προγραμματίζει και θα πραγματοποιεί συσκέψεις, συζητήσεις και περιοδείες.
Ø      Προγραμματίζουμε δράσεις που στόχο έχουν τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών μας.

Κλαδικά:
Ø      Επιζητούμε την άμεση απομάκρυνση των εργολαβιών από την καταμέτρηση Ηλεκτρικής Ενέργειας, προσλήψεις τακτικών καταμετρητών και μετάταξη συναδέλφων στην ειδικότητα ΔΟ2Β, προχωρώντας σε κάθε νόμιμη δράση και ενέργεια για το σκοπό αυτό.
Ø      Υπερασπιζόμαστε τα επαγγελματικά μας συμφέροντα και την πιστοποίηση των καταμετρητών και της καταμέτρησης, με καινοτόμες ιδέες και δράσεις, αξιοποιώντας τη διεθνή γνώση και εμπειρία.
Ø      Συνεχίζουμε τα εκπαιδευτικά σεμινάρια των τακτικών Καταμετρητών, με ιδιαίτερη στόχευση  στον εντοπισμό ρευματοκλοπών, στον οπτικό έλεγχο των έξυπνων μετρητών και την τεχνολογία της Τηλεμέτρησης, μετρητών φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) και επιδιώκουμε την τακτική πραγματοποίησή τους, τουλάχιστον σε ετήσια βάση.
Ø      Απαιτούμε την άμεση αναμόρφωση της Οδηγίας 81 της Καταμέτρησης.
Ø      Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα και τα ερωτήματα των συναδέλφων και δίνουμε τις ενδεδειγμένες λύσεις και τις απαραίτητες απαντήσεις, ενώ παράλληλα ακούμε και αξιολογούμε τις προτάσεις τους.
Ø      Επιδιώκουμε την άμεση λύση στα προβλήματα των γραφείων πρώτης γραμμής και καταμέτρησης, ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της έλλειψης υλικών και την αντικατάσταση των κατεστραμμένων και παρωχημένων υλικών, με νέας σύγχρονης τεχνολογίας υπολογιστές και καταχωρητές ή ανθεκτικά Tablets εργασίας.
Ø      Δίνουμε υψηλή προτεραιότητα στην διασφάλιση ασφαλούς και αξιοπρεπούς εργασιακού περιβάλλοντος, καθώς και στα ζητήματα προστασίας και ασφάλειας όλων των εργαζομένων.
Ø      Διευρύνουμε τις δράσεις μας για την δημιουργία Τομέα Καταμέτρησης σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης ΔΕΔΔΗΕ και «Ειδικού Τομέα Ελέγχου» για τις μετρητικές διατάξεις, με τη συμμετοχή Καταμετρητών.
Ø      Συνεχίζουμε τη συνεργασία με συνδικαλιστικούς φορείς και συλλόγους εκτός της ενέργειας αλλά ομοειδούς αντικειμένου, όπως ο Σύλλογος Καταμέτρησης ΕΥΔΑΠ.

Δικαστικά:
Ø      Συνεχίζουμε τη διαδικασία των προσφυγών για τις περικοπές του «Ειδικού επιδόματος φύσεως εργασίας 25%» (καταμέτρησης) και των επιδομάτων αδείας και εορτών, με την επιδίωξη της άμεσης εκδίκασης και έκδοση δικαστικής απόφασης για τις  αγωγές, εντός του 2019.
Ø      Προχωρούμε στην άμεση εξωδικαστική επίλυση του ζητήματος του ανοίγματος των κλιμακίων συναδέλφων αποφοίτων Μέσων Τεχνικών Σχολών, για να λήξει επιτέλους η ομηρία και η ταλαιπωρία τους.

Για το Δ.Σ.
Ο Γενικός Γραμματέας
Γιάννης Καλπούζος

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΕΛΗΣ                         ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ